wtorek, 3 stycznia 2012

Pietruszkowe zawijańce




Składniki:

  • 100g pszenicy
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 40g drożdży 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250g wody
  • 400g mąki
  • 20g oliwy
  • 1 łyżeczka soli



Zmielić pszenicę i natkę pietruszki - odstawić.

Zrobić zaczyn z drożdży, cukru i wody - poczekać, aż zacznie pracować.

Dodać pozostałe składniki, wyrobić gładkie ciasto.


Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na ok. 20min.



Podzielić na 9-10 części, uformować wałeczki:



Uformować 'zawijańce' 




Odstawić na 15 min. do wyrośnięcia. 


Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez 20min (do zarumienienia) 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz