Składniki:
- 100g pszenicy
- 2 łyżki natki pietruszki
- 40g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 250g wody
- 400g mąki
- 20g oliwy
- 1 łyżeczka soli
Zmielić pszenicę i natkę pietruszki - odstawić.
Zrobić zaczyn z drożdży, cukru i wody - poczekać, aż zacznie pracować.
Dodać pozostałe składniki, wyrobić gładkie ciasto.
Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na ok. 20min.
Podzielić na 9-10 części, uformować wałeczki:
Uformować 'zawijańce'
Odstawić na 15 min. do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez 20min (do zarumienienia)
Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez 20min (do zarumienienia)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz