poniedziałek, 9 stycznia 2012

Zupa krem z groszku

Został Wam groszek w puszce i nie wiecie co z nim zrobić? Oczywiście pyszną i aromatyczną zupę - równie dobra, jak ta z  mrożonego groszku :)



Składniki:
  • 60g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 20g oliwy
  • puszka zielonego groszku 
  • 3-4 liście sałaty
  • 700g wody
  • 1 kostka bulionowa
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • 100g śmietany
  • 2 łyżki mączki ryżowej (opcjonalnie - jeśli chcecie, by zupa była gęstsza)
  • natka pietruszki do posypania zupy
Cebulkę i czosnek posiekać, dodać oliwę. Dusić przez ok. 3min.


Dodać groszek, sałatę, wodę, kostkę bulionową, sól i pieprz. Gotować 10min. (ja gotuję w temperaturze 90ºC, co pozwala uzyskać lepszy aromat warzyw - zamiast kranówki używamy wówczas wody mineralnej)

Dodać śmietanę i mączkę ryżową, gotować 1 min. (również 90ºC).

Podawać z grzankami podsmażonymi na maśle (można do masła dodać czosnku).

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Uwielbiam zupę groszkową! Bardzo ciekawy ten dodatek sałaty..

    OdpowiedzUsuń
  2. Magda
    Ja również jestem fanką groszkowej :))

    OdpowiedzUsuń