- 60g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 20g oliwy
- puszka zielonego groszku
- 3-4 liście sałaty
- 700g wody
- 1 kostka bulionowa
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu
- 100g śmietany
- 2 łyżki mączki ryżowej (opcjonalnie - jeśli chcecie, by zupa była gęstsza)
- natka pietruszki do posypania zupy
Cebulkę i czosnek posiekać, dodać oliwę. Dusić przez ok. 3min.
Dodać groszek, sałatę, wodę, kostkę bulionową, sól i pieprz. Gotować 10min. (ja gotuję w temperaturze 90ºC, co pozwala uzyskać lepszy aromat warzyw - zamiast kranówki używamy wówczas wody mineralnej)
Dodać śmietanę i mączkę ryżową, gotować 1 min. (również 90ºC).
Podawać z grzankami podsmażonymi na maśle (można do masła dodać czosnku).
Smacznego!
Uwielbiam zupę groszkową! Bardzo ciekawy ten dodatek sałaty..
OdpowiedzUsuńMagda
OdpowiedzUsuńJa również jestem fanką groszkowej :))