Składniki:
- 320g mleka
- 50g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 50g masła
- 150g pszenicy
- 350g mąki pszennej
- 1 łyżeczka majonezu (użyłam własnej roboty - przepis tu)
- 1 łyżeczka soli
Z mleka, drożdży i cukru zrobić zaczyn - odstawić aż zacznie pracować.
Masło roztopić, pszenicę zmielić. Połączyć wszystkie składniki - wyrobić gładkie ciasto.
Ciasto podzielić na 11-12 części (każda ok. 80-90g).
Każdą porcję podzielić na 2 części - uformować cienkie wałeczki:
Zwinąć wałeczek z dwóch stron w rulonik:
Połączyć ze sobą dwa zwinięte ruloniki:
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, posmarować mlekiem, ozdobić pestkami dyni:
Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez ok. 25min.
Smacznego!
Ciekawy pomysł. Wyglądają pysznie:).
OdpowiedzUsuńEat with gusto!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
ale one ładne!
OdpowiedzUsuńŚlicznie wyglądają;)
OdpowiedzUsuńasieja, Panna Malwinna
OdpowiedzUsuńDziękuję :))