niedziela, 22 stycznia 2012

Makaron domowy

Nawet najlepszy makaron ze sklepu nie zastąpi smaku makaronu własnej roboty...;)




Składniki:

  • 200g mąki
  • 2 duże jaja
  • 1 łyżeczka oliwy
Z podanych składników wyrobić ciasto.

Podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na cienki placek.

Rozłożyć na oprószonej mąką ściereczce bawełnianej i pozostawić do przeschnięcia (ok.30min)

Oprószyć placek mąką, zwinąć w rulon i pokroić w cienkie paseczki.

Rozplątać makaron lekko podrzucając między palcami oprószonymi mąką:


Ugotować w osolonej wodzie (ok. 3-4min)

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. dzisiaj raczyłam się podobnym u babci w rosole;)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj zgadzam się z tym :) szkoda tylko, że tak rzadko chce mi się robić ;)
    Przy okazji pozwolę sobie zaprosić Cię do konkursu o makaronowej tematyce :) http://gruszkazfartuszka.blox.pl/2012/01/makaron-rzadzi-zdrowo-konkurs.html

    OdpowiedzUsuń