Składniki:
- 500g kurczaka
- przyprawy do kurczaka (uniwersalna, papryka słodka, pieprz)
- 375g pomidorów (pokrojone lub rozdrobnione w robocie kuchennym)
- 125g cebuli (posiekana)
- 20-30g papryki czerwonej (pokrojonej w kostkę)
- 20-30g papryki żółtej (pokrojonej w kostkę)
- kilka kawałków bambusów ze słoika
- 1 mała marchewka (pokrojona w cienkie słupki)
- 1 łyżka kukurydzy
- 1 mały ząbek czosnku
- szczypta chilli
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki curry
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 75g cukru
- 30g octu
- 1 plaster ananasa
- 3/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Kurczaka oprószyć przyprawami i upiec w piekarniku (200C termoobieg, 45min)
(jeżeli wykorzystujemy piersi, można je obsmażyć na patelni i ugotować w sosie)
sos:
(inspirowany przepisem, który dostałam od blogowej koleżanki - latem na pewno się u mnie pojawi)
(inspirowany przepisem, który dostałam od blogowej koleżanki - latem na pewno się u mnie pojawi)
Pomidory pokroić (ja miałam swoje, więc nie obierałam ich ze skórki; pomidory ze sklepu należy sparzyć i obrać ze skórki), cebulę posiekać. Wymieszać, dodać sól - gotować ok. 40min na wolnym ogniu.
Dodać pozostałe składniki, gotować ok. 20min.
Mąkę ziemniaczaną rozrobić w małej ilości soku z ananasa, dodać do sosu - zagotować (1min.)
Podawać z kurczakiem i ryżem pełnoziarnistym.
Smacznego!
sos słodko-kwaśny lubię i spróbuję według Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj i daj znać jak Ci smakował :-)
UsuńUwielbiam sosy słodko - kwaśne. Wcale nie są takie trudne więc nie rozumiem popularności tych słoikowych.
OdpowiedzUsuńTo prawda - nie są trudne i pracochłonne. Poza tym zawsze można zrobić więcej i włożyć do słoiczków - na szybki obiad w sam raz :)
Usuń