czwartek, 12 stycznia 2012

Sos słodko-kwaśny z kurczakiem i ryżem pełnoziarnistym



Składniki:
  • 500g kurczaka
  • przyprawy do kurczaka (uniwersalna, papryka słodka, pieprz)
  • 375g pomidorów (pokrojone lub rozdrobnione w robocie kuchennym)
  • 125g cebuli (posiekana)
  • 20-30g papryki czerwonej (pokrojonej w kostkę) 
  • 20-30g papryki żółtej  (pokrojonej w kostkę)
  • kilka kawałków bambusów ze słoika
  • 1 mała marchewka (pokrojona w cienkie słupki)
  • 1 łyżka kukurydzy
  • 1 mały ząbek czosnku
  • szczypta chilli
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki curry
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 75g cukru
  • 30g octu
  • 1 plaster ananasa
  • 3/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej


Kurczaka oprószyć przyprawami i upiec w piekarniku (200C termoobieg, 45min)




(jeżeli wykorzystujemy piersi, można je obsmażyć na patelni i ugotować w sosie)

sos:

(inspirowany przepisem, który dostałam od blogowej koleżanki - latem na pewno się u mnie pojawi)

Pomidory pokroić (ja miałam swoje, więc nie obierałam ich ze skórki; pomidory ze sklepu należy sparzyć i obrać ze skórki), cebulę posiekać. Wymieszać, dodać sól - gotować ok. 40min na wolnym ogniu.

Dodać pozostałe składniki, gotować ok. 20min.

Mąkę ziemniaczaną rozrobić w małej ilości soku z ananasa, dodać do sosu - zagotować (1min.)

Podawać z kurczakiem i ryżem pełnoziarnistym.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. sos słodko-kwaśny lubię i spróbuję według Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam sosy słodko - kwaśne. Wcale nie są takie trudne więc nie rozumiem popularności tych słoikowych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda - nie są trudne i pracochłonne. Poza tym zawsze można zrobić więcej i włożyć do słoiczków - na szybki obiad w sam raz :)

      Usuń