niedziela, 22 stycznia 2012

Pizza z boczkiem

Druga część retrospekcji - soczysta sobotnia pizza z boczusiem



Składniki:
ciasto:

  • 350g mąki
  • 180g letniej wody
  • 20g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 25g oliwy
  • 1 łyżeczka soli
obłożenie:
  • 1 cebula
  • 200g boczku
  • 100g pieczarek
  • kilka listków bazylii
  • szczypta tymianku
  • szczypta cząbru
  • 150g tartego sera
sos:
  • 15g masła
  • 15g maki
  • 500g mleka
  • jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
Z podanych składników wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.

Rozwałkować, ułożyć na blaszce:


Pozostawić do wyrośnięcia.

Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć. Cebulkę pokroić w talarki dodać do boczku, zeszklić.

Wyłożyć na ciasto:


Pieczarki pokroić, poddusić, przełożyć na ciasto. Posypać posiekaną bazylią:


Oprószyć przyprawami.

Sos:

Masło roztopić, dodać mąkę - dokładnie wymieszać, podsmażyć (3min) stale mieszając.

Dodać mleko, zmiksować - gotować 10min. mieszając.

Dodać jajko, wymieszać. Zalać sosem pizzę, posypać serem.


Piec w piekarniku nagrzanym do 220C (dolna szyna piekarnika) przez 20min.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz