Druga część retrospekcji - soczysta sobotnia pizza z boczusiem
Składniki:
ciasto:
- 350g mąki
- 180g letniej wody
- 20g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 25g oliwy
- 1 łyżeczka soli
obłożenie:
- 1 cebula
- 200g boczku
- 100g pieczarek
- kilka listków bazylii
- szczypta tymianku
- szczypta cząbru
- 150g tartego sera
sos:
- 15g masła
- 15g maki
- 500g mleka
- jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Z podanych składników wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
Rozwałkować, ułożyć na blaszce:
Pozostawić do wyrośnięcia.
Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć. Cebulkę pokroić w talarki dodać do boczku, zeszklić.
Wyłożyć na ciasto:
Pieczarki pokroić, poddusić, przełożyć na ciasto. Posypać posiekaną bazylią:
Oprószyć przyprawami.
Sos:
Masło roztopić, dodać mąkę - dokładnie wymieszać, podsmażyć (3min) stale mieszając.
Dodać mleko, zmiksować - gotować 10min. mieszając.
Dodać jajko, wymieszać. Zalać sosem pizzę, posypać serem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 220C (dolna szyna piekarnika) przez 20min.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz