niedziela, 1 stycznia 2012

Przygotowanie chleba na zakwasie - etap I - ZAKWAS

Smak chleba na zakwasie jest niepowtarzalny i nieporównywalny do żadnego innego chlebka pieczonego na drożdżach... dlatego czas powtórzyć przygodę z tym pieczywkiem :)
Dziś etap I - przygotowanie zakwasu... hodowla zakwasu zajmie nam kilka dni...





Dzień 1:


100g zmielonego żyta (lub mąki żytniej - im wyższy typ, tym lepiej) 






zalewamy ciepłą wodą (ok. 100g) w naczyniu glinianym, by powstała średnio gęsta masa. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce (temperatura 25-30C).


Po 12h mieszamy.


Dzień 2:


Drugiego dnia dokarmiamy zakwas kolejną porcją mąki żytniej (ok. 50g) i wody (ok. 50g)


Po 12h mieszamy.


Dzień 3:

Kolejnego dnia dokarmiamy zakwas następną porcją mąki żytniej (ok. 50g) i wody (ok. 50g)

Po 12h mieszamy.


4 komentarze:

  1. bardzo ciekawy pomysl na psty, zajze po kolejne etapy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekny garnuszek!,dobrze rozpoznaje ze to stempelkowa ceramika boleslawiecka?

    OdpowiedzUsuń