niedziela, 22 stycznia 2012

Kurczak z sosem pomarańczowo-rozmarynowym

Dla miłośników połączeń mięsno - owocowych, kurczak z sosem pomarańczowo-rozmarynowym :)


Składniki:
  • kurczak (mój był wcześniej ugotowany w rosole)
  • przyprawy (mieszanka zmielonej papryki słodkiej, papryki ostrej, imbiru, majeranku, pieprzu czarnego, kminku, kurkumy, goździka, ziela angielskiego, kolendry, gorczycy białej)
  • 1 mini kostka Knorr prażona cebula
  • olej
sos pomarańczowo-rozmarynowy:
  • 2 średnie pomarańcze (każda ok. 150g)
  • 1 cebula
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego nierafinowanego 
  • 2 łyżeczki musztardy Kremskiej
  • 15g masła
  • 1 łyżeczka świeżych listków rozmarynu (posiekanych)
  • skórka otarta z 3/4 pomarańczy
  • pieprz


Kurczaka natrzeć przyprawami, oprószyć sproszkowaną prażoną cebulką. Włożyć do naczynia żaroodpornego - zapiekać w piekarniku przez ok. 35min. -funkcja grill, średni stopień grzania.
[surowy kurczak wymaga wydłużonego czasu pieczenia]

W czasie grillowania posmarować odrobiną oleju.

Następnie polewać sosem, który powstanie w czasie pieczenia.

Sos:

Cebulę pokroić w krążki, rozwarstwić:


Zeszklić na maśle z dodatkiem cukru:


Zmiksować pomarańcze na gładki sok, dodać do cebulki:


Dodać musztardę, rozmaryn i pieprz - wymieszać i zagotować:


Dodać otartą skórkę ze sparzonej pomarańczy, wymieszać:


Podawać sos z upieczonym kurczakiem:


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Muszę powiedzieć, że moje ślinianki zaczęły intensywnie pracować na widok Twojego 'kuciaka'. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niezmiernie mi miło, że mogłam połechtać Twoje ślinianki :D

      Usuń
  2. Świetny cziken. Musi być bardzo aromatyczny dzieki pomarańczy i rozmarynowi. Bardzo ładnie podany, a do tego przejtzyście opisane etapy przygotowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aromatyczny i soczysty :)
      Dziękuję za miły komentarz!

      Usuń