Składniki:
- kurczak (mój był wcześniej ugotowany w rosole)
- przyprawy (mieszanka zmielonej papryki słodkiej, papryki ostrej, imbiru, majeranku, pieprzu czarnego, kminku, kurkumy, goździka, ziela angielskiego, kolendry, gorczycy białej)
- 1 mini kostka Knorr prażona cebula
- olej
sos pomarańczowo-rozmarynowy:
- 2 średnie pomarańcze (każda ok. 150g)
- 1 cebula
- 1 i 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego nierafinowanego
- 2 łyżeczki musztardy Kremskiej
- 15g masła
- 1 łyżeczka świeżych listków rozmarynu (posiekanych)
- skórka otarta z 3/4 pomarańczy
- pieprz
Kurczaka natrzeć przyprawami, oprószyć sproszkowaną prażoną cebulką. Włożyć do naczynia żaroodpornego - zapiekać w piekarniku przez ok. 35min. -funkcja grill, średni stopień grzania.
[surowy kurczak wymaga wydłużonego czasu pieczenia]
W czasie grillowania posmarować odrobiną oleju.
Następnie polewać sosem, który powstanie w czasie pieczenia.
Sos:
Cebulę pokroić w krążki, rozwarstwić:
Zeszklić na maśle z dodatkiem cukru:
Zmiksować pomarańcze na gładki sok, dodać do cebulki:
Dodać musztardę, rozmaryn i pieprz - wymieszać i zagotować:
Dodać otartą skórkę ze sparzonej pomarańczy, wymieszać:
Podawać sos z upieczonym kurczakiem:
Smacznego!
Muszę powiedzieć, że moje ślinianki zaczęły intensywnie pracować na widok Twojego 'kuciaka'. :)
OdpowiedzUsuńNiezmiernie mi miło, że mogłam połechtać Twoje ślinianki :D
UsuńŚwietny cziken. Musi być bardzo aromatyczny dzieki pomarańczy i rozmarynowi. Bardzo ładnie podany, a do tego przejtzyście opisane etapy przygotowania :)
OdpowiedzUsuńAromatyczny i soczysty :)
UsuńDziękuję za miły komentarz!