niedziela, 15 stycznia 2012

Faszerowana perliczka z żurawinowymi jabłuszkami

Do zrobienia perliczki zainspirowali mnie Rodzice podając to wykwintne danie w czasie Świąt :) 







Jeśli nie chce Wam się bawić z faszerowaniem, sama perliczka z jabłuszkami zadowoli wymagające podniebienia.  Ja postanowiłam ją dodatkowo nadziać i zaoferować moim chłopakom szerszy wachlarz smaku :-) 


Składniki:


  • perliczka wraz z jej podrobami (ok. 2kg)
  • 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 40g smalcu świeżo wytopionego ze słoniny
  • plasterków boczku
farsz:
  • podroby perliczki (serce, żołądek)
  • 15g czerwonej cebuli
  • 65g białej cebuli
  • 50g boczku pokrojonego w kosteczkę
  • 150g pieczarek
  • łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
  • sól, pieprz
jabłuszka z żurawiną:
  • jabłka
  • 20g suszonej żurawiny na każde jabłko
  • 1/2 łyżeczki klarowanego masła na każde jabłko
  • odrobina bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki miodu


Przygotowanie perliczki - etap I:

Perliczkę dokładnie umyć (usunąć pozostałości piórek), osuszyć.

Natrzeć przyprawą uniwersalną i pieprzem (z wewnątrz i zewnątrz)




Wytopić ok 40g smalcu - 20g zmieszać z  jednym sprasowanym ząbkiem czosnku - dokładnie natrzeć perliczkę.

Obrócić ptaka, powtórzyć czynność z drugą częścią smalcu i drugim ząbkiem czosnku.

Zawinąć w folię, odstawić do lodówki (najlepiej na 24h)





farsz:

Cebulkę posiekać, podsmażyć wraz z boczkiem.

Dodać pokrojone podroby, pieczarki i przyprawy - chwilę poddusić




Doprawić do smaku.

jabłuszka:

Jabłuszka umyć, odciąć czubek






 wydrążyć ogryzek:




Wsypać na dno nieco bułki tartej (własnej roboty) lub skruszonego miąższu chleba.


Wsypać 20g suszonej żurawiny, dodać 1/2 łyżeczki klarowanego masła.


Przykryć jabłuszkową 'czapeczką'.


(będziemy piec w piekarniku przez 25min.;
 5 min. przed końcem pieczenia polejemy odrobina miodu)




Przygotowanie perliczki - etap II:


Ptaka nafaszerować, zaszyć lub dokładnie spiąć otwór metalowymi wykałaczkami.


Związać nóżki, obłożyć plastrami boczku, obwiązać.



Ułożyć na brytfance:




Piec w piekarniku nagrzanym do 210ºC przez 45min. polewając gorącym tłuszczem spod ptaka. 


Następnie zmniejszyć temperaturę do 180ºC - piec ok. 20min. (nadal podlewając tłuszczem).


Po tym czasie ściągnąć boczek, wstawić do piekarnika jabłka na drugiej brytfance - piec 25min. [nadal podlewając ptaszysko] [5 min. przed upływem czasu polać każde jabłko 1/2 łyżeczki miodu]


Perliczka powinna być mięciutka i soczysta z chrupiącą skórką.



Podać z upieczonymi jabłuszkami:



Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Cudowny posiłek. Wszystko dopełnia sie idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Nie wiem jak smakuje perliczka ,ale NAPEWNO pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm...smak perliczki porównałabym do miksu drobiu z dziczyzną :)

      Usuń
  3. to ja poproszę o kawałeczek takiej perliczki :) a blog zaczynam obserwować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ekskluzywne danie, zjadłoby się takie, nie powiem. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. prezentuje się bardzo dostojnie i apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń