Jeśli nie chce Wam się bawić z faszerowaniem, sama perliczka z jabłuszkami zadowoli wymagające podniebienia. Ja postanowiłam ją dodatkowo nadziać i zaoferować moim chłopakom szerszy wachlarz smaku :-)
Składniki:
- perliczka wraz z jej podrobami (ok. 2kg)
- 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
- świeżo mielony pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 40g smalcu świeżo wytopionego ze słoniny
- plasterków boczku
farsz:
- podroby perliczki (serce, żołądek)
- 15g czerwonej cebuli
- 65g białej cebuli
- 50g boczku pokrojonego w kosteczkę
- 150g pieczarek
- łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
- sól, pieprz
jabłuszka z żurawiną:
- jabłka
- 20g suszonej żurawiny na każde jabłko
- 1/2 łyżeczki klarowanego masła na każde jabłko
- odrobina bułki tartej
- 1/2 łyżeczki miodu
Przygotowanie perliczki - etap I:
Perliczkę dokładnie umyć (usunąć pozostałości piórek), osuszyć.
Wytopić ok 40g smalcu - 20g zmieszać z jednym sprasowanym ząbkiem czosnku - dokładnie natrzeć perliczkę.
Obrócić ptaka, powtórzyć czynność z drugą częścią smalcu i drugim ząbkiem czosnku.
farsz:
Cebulkę posiekać, podsmażyć wraz z boczkiem.
Doprawić do smaku.
jabłuszka:
Wsypać na dno nieco bułki tartej (własnej roboty) lub skruszonego miąższu chleba.
Wsypać 20g suszonej żurawiny, dodać 1/2 łyżeczki klarowanego masła.
Przykryć jabłuszkową 'czapeczką'.
(będziemy piec w piekarniku przez 25min.;
5 min. przed końcem pieczenia polejemy odrobina miodu)
Wsypać 20g suszonej żurawiny, dodać 1/2 łyżeczki klarowanego masła.
Przykryć jabłuszkową 'czapeczką'.
(będziemy piec w piekarniku przez 25min.;
5 min. przed końcem pieczenia polejemy odrobina miodu)
Przygotowanie perliczki - etap II:
Ptaka nafaszerować, zaszyć lub dokładnie spiąć otwór metalowymi wykałaczkami.
Związać nóżki, obłożyć plastrami boczku, obwiązać.
Piec w piekarniku nagrzanym do 210ºC przez 45min. polewając gorącym tłuszczem spod ptaka.
Następnie zmniejszyć temperaturę do 180ºC - piec ok. 20min. (nadal podlewając tłuszczem).
Po tym czasie ściągnąć boczek, wstawić do piekarnika jabłka na drugiej brytfance - piec 25min. [nadal podlewając ptaszysko] [5 min. przed upływem czasu polać każde jabłko 1/2 łyżeczki miodu]
Perliczka powinna być mięciutka i soczysta z chrupiącą skórką.
Smacznego!
Ptaka nafaszerować, zaszyć lub dokładnie spiąć otwór metalowymi wykałaczkami.
Związać nóżki, obłożyć plastrami boczku, obwiązać.
Ułożyć na brytfance:
Piec w piekarniku nagrzanym do 210ºC przez 45min. polewając gorącym tłuszczem spod ptaka.
Następnie zmniejszyć temperaturę do 180ºC - piec ok. 20min. (nadal podlewając tłuszczem).
Po tym czasie ściągnąć boczek, wstawić do piekarnika jabłka na drugiej brytfance - piec 25min. [nadal podlewając ptaszysko] [5 min. przed upływem czasu polać każde jabłko 1/2 łyżeczki miodu]
Perliczka powinna być mięciutka i soczysta z chrupiącą skórką.
Podać z upieczonymi jabłuszkami:
Cudowny posiłek. Wszystko dopełnia sie idealnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMniam! Nie wiem jak smakuje perliczka ,ale NAPEWNO pycha!
OdpowiedzUsuńHmm...smak perliczki porównałabym do miksu drobiu z dziczyzną :)
Usuńto ja poproszę o kawałeczek takiej perliczki :) a blog zaczynam obserwować :)
OdpowiedzUsuńJuż nakładam kawałek :)
UsuńDziękuję :)
Ekskluzywne danie, zjadłoby się takie, nie powiem. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń:-) Również pozdrawiam.
Usuńprezentuje się bardzo dostojnie i apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń