Składniki:
gulasz węgierski:
- 1kg chudej wołowiny
- 1/2 łyżeczki kminku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka natki pietruszki
- 2 łyżeczki majeranku
- 350g cebuli
- 30g oliwy
- 30g koncentratu pomidorowego
- 10g musztardy Kremskiej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 2 liście laurowe
- 1 kostka bulionu mięsnego
- 2 łyżeczki soli
- 400g wody
- pieprz
buły: (składniki na 8-9 buł)
- 80g drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 500g wody
- 1000g mąki
- 2 łyżeczki soli
- 60g oliwy
Gulasz:
Kminek zmielić, dodać rozdrobniony czosnek, posiekaną pietruszkę i majeranek. Wymieszać.
Cebulę posiekać, poddusić na oliwie ok. 10min.
Mięso pokroić w kostkę, dodać cebulę, przecier, musztardę, paprykę, liście laurowe, bulion i wodę. Gotować w szybkowarze 10min. od 'puszczenia pary'.
[jeśli nie mamy szybkowaru, należy wydłużyć czas gotowania]
Dodać kminek z czosnkiem, pietruszką i majerankiem oraz sól i pieprz - gotować w szybkowarze kolejne 15min.
Doprawić do smaku.
Buły:
Smacznego!
[jeśli nie mamy szybkowaru, należy wydłużyć czas gotowania]
Dodać kminek z czosnkiem, pietruszką i majerankiem oraz sól i pieprz - gotować w szybkowarze kolejne 15min.
Doprawić do smaku.
Buły:
Zrobić zaczyn z drożdży, cukru i wody.
Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto.
Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na ok. 20min.
Uformować wysokie buły (6 sztuk), posmarować roztrzepanym żółtkiem. Ułożyć po 3 bułki w wysokiej blaszce.
Odstawić na 15 min. do wyrośnięcia
Piec w piekarniku nagrzanym do 230ºC przez 5min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200ºC i piec ok. 20min. (powinny być dobrze wypieczone)
Po ostygnięciu bułek ściąć czubek i wydrążyć miąższ:
Zalewać gorącym gulaszem.
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz