niedziela, 8 stycznia 2012

Gulasz węgierski w bułach

Gulasz w bułach pojawił się na imprezce urodzinowej Synusia ;)






Składniki:


gulasz węgierski:
  • 1kg chudej wołowiny
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 350g cebuli
  • 30g oliwy
  • 30g koncentratu pomidorowego
  • 10g musztardy Kremskiej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 liście laurowe
  • 1 kostka bulionu mięsnego
  • 2 łyżeczki soli
  • 400g wody
  • pieprz
buły: (składniki na 8-9 buł)
  • 80g drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 500g wody
  • 1000g mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • 60g oliwy
Gulasz:

Kminek zmielić, dodać rozdrobniony czosnek, posiekaną pietruszkę i majeranek. Wymieszać.

Cebulę posiekać, poddusić na oliwie ok. 10min. 

Mięso pokroić w kostkę, dodać cebulę, przecier, musztardę, paprykę,  liście laurowe, bulion i wodę. Gotować w szybkowarze 10min. od 'puszczenia pary'.
[jeśli nie mamy szybkowaru, należy wydłużyć czas gotowania]


 Dodać kminek z czosnkiem, pietruszką i majerankiem oraz sól i pieprz - gotować w szybkowarze kolejne 15min.


Doprawić do smaku.


Buły:



Zrobić zaczyn z drożdży, cukru i wody.

Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto.


Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na ok. 20min.



Uformować wysokie buły (6 sztuk), posmarować roztrzepanym żółtkiem. Ułożyć po 3 bułki w wysokiej blaszce. 

Odstawić na 15 min. do wyrośnięcia


Piec w piekarniku nagrzanym do 230ºC przez 5min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200ºC i piec ok. 20min. (powinny być dobrze wypieczone)


Po ostygnięciu bułek ściąć czubek i wydrążyć miąższ:

.

Zalewać gorącym gulaszem.

Smacznego!








Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz