niedziela, 29 stycznia 2012

Soczyste francuskie babeczki z mięsno - warzywnym nadzieniem

Składniki:
  • ok. 250g ciasta francuskiego (przepis tu)
  • 250g szynki odtłuszczonej
  • 100g pieczarek
  • 80g cebuli
  • 250g mozzarelli
  • pół pomidora
  • 1 kostka bulionu mięsnego
  • 2 małe ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
Cebulę pokroić  dość grubo, zeszklić na maśle. Dodać pokrojone w ćwiartki pieczarki (większe pieczarki pokroić w plasterki). Chwilę poddusić:



125g mozzarelli  i pomidora pokroić w drobną kostkę, dodać do cebuli i pieczarek: 


Mięso pokroić w małą kostkę, ugotować w szybkowarze (10min.) z dodatkiem kostki rosołowej, czosnku i pieprzu. Dodać do farszu, wymieszać - doprawić odrobiną soli i pieprzem.


 Ciasto rozwałkować, wykroić krążki o średnicy większej niż foremki, włożyć do foremek:



Wypełnić babeczki farszem:


Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200C. Zapiekać.

Drugą część mozzarelli pokroić w cienkie plasterki, po 10 min. zapiekania położyć plasterki na babeczkach.

Zapiekać kolejne 20-25min. (jeżeli po tym czasie ciasto nie będzie  upieczone, wydłużyć czas o 5min.)

Smacznego!

Poziom trudności: łatwy (jeśli mamy zrobione ciasto)
Czas przygotowania: 15min
Całkowity czas: 45min.

2 komentarze: