Składniki:
- ok. 250g ciasta francuskiego (przepis tu)
- 250g szynki odtłuszczonej
- 100g pieczarek
- 80g cebuli
- 250g mozzarelli
- pół pomidora
- 1 kostka bulionu mięsnego
- 2 małe ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Cebulę pokroić dość grubo, zeszklić na maśle. Dodać pokrojone w ćwiartki pieczarki (większe pieczarki pokroić w plasterki). Chwilę poddusić:
125g mozzarelli i pomidora pokroić w drobną kostkę, dodać do cebuli i pieczarek:
Mięso pokroić w małą kostkę, ugotować w szybkowarze (10min.) z dodatkiem kostki rosołowej, czosnku i pieprzu. Dodać do farszu, wymieszać - doprawić odrobiną soli i pieprzem.
Ciasto rozwałkować, wykroić krążki o średnicy większej niż foremki, włożyć do foremek:
Wypełnić babeczki farszem:
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200C. Zapiekać.
Drugą część mozzarelli pokroić w cienkie plasterki, po 10 min. zapiekania położyć plasterki na babeczkach.
Zapiekać kolejne 20-25min. (jeżeli po tym czasie ciasto nie będzie upieczone, wydłużyć czas o 5min.)
Smacznego!
Poziom trudności: łatwy (jeśli mamy zrobione ciasto)
Czas przygotowania: 15min
Całkowity czas: 45min.
Babeczki na wytrawnie - nie można się oprzeć...:)
OdpowiedzUsuńZniknęły w 5 minut :)
Usuń