Odrobina lata w środku zimy??? Czemu nie?! Sobotnie grillowanie przywoła wspomnienie wspaniałych letnich dni... ach jak ja tęsknię za hasaniem w ogrodzie... ;(
Składniki:
mięsne kuleczki:
- 500g karkówki
- 100g fileta z kurczaka (najlepiej podudzia)
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
- 1 ząbek czosnku (lub 2 mini kostki Knorr)
- 2 łyżki świeżych listków rozmarynu
paszteciki:
- gałązki rozmarynu
- papryka czerwona (1/4)
- kilka pieczarek
- biała cebula
- czerwona cebula
- boczek
Karkówkę zmielić z kurczakiem, czosnkiem przyprawą uniwersalną, rozmarynem i pieprzem.
Formować kuleczki. Obtoczyć w niewielkiej ilości bułki tartej.
Z ciasta krucho-drożdżowego (ok. 100g) przygotować płaskie placuszki. ułożyć na każdym 1 łyżeczkę doprawionego farszu - uformować pasztecik.
Gałązki rozmarynu obrać z listków, zostawiając kilka ostatnich.
Paprykę pokroić w kostkę, cebulę w ćwiartki (rozdzielić piórka), pieczarki z plasterki, boczek w plasterki:
Szaszłyki: kolejno nabijać na rozmarynowe gałązki (jeżeli mamy zbyt krótkie gałązki, możemy je przedłużyć wykałaczkami do szaszłyków):
- pieczarkę
- mięsną kulkę
- plasterek boczku
- mięsną kulkę
- czerwoną cebulę
- pasztecik
- czerwoną cebulę
- mięsną kulkę
- boczek
- białą cebulę
- mięsną kulkę
- pieczarkę
Brytfankę wysmarować oliwą, ułożyć na niej szaszłyki. Zapiekać w piekarniku (funkcja grill + śr. stopień grzania) przez ok. 20-25min. co jakiś czas smarując pędzelkiem zamoczonym w oliwie.
Smacznego!
Fajne szaszłyczki! Zawsze chciałam wykorzystać do nich rozmaryn. Tyle, że ja chyba poczekam do wiosny ;)
OdpowiedzUsuńNa pewno pieczone na grillu będą jeszcze lepsze :) Także na pewno powtórzę na świeżym powietrzu z kawałkami mięsa :)
UsuńBardzo apetyczne i efektowne. Szaszłyki z takimi mięsnymi kuleczkami muszą byc pyszne !
OdpowiedzUsuńSzanowne rodzinne 'jury' stwierdziło, że smaczne :)
Usuńdobrze, że nie czuję zapachu tych szaszłyków :)
OdpowiedzUsuń;) Nie lubisz zapachu rozmarynu? :PP
Usuńto mnie tym daniem zainspirowałaś :) z przyjemnością zjadłabym szaszłyka w środku zimy :)
OdpowiedzUsuń:) Szaszłyki w środku zimy smakują jak nic innego :D
Usuń