niedziela, 15 stycznia 2012

Aromatyczne szaszłyki na gałązkach rozmarynu

Odrobina lata w środku zimy??? Czemu nie?! Sobotnie grillowanie przywoła wspomnienie wspaniałych letnich dni... ach jak ja tęsknię za hasaniem w ogrodzie... ;(


Składniki:
mięsne kuleczki:
  • 500g karkówki
  • 100g fileta z kurczaka (najlepiej podudzia)
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • 1 ząbek czosnku (lub 2 mini kostki Knorr)
  • 2 łyżki świeżych listków rozmarynu
paszteciki:
  • 100g ciasta krucho-drożdżowego (przepis tu)
  • 40g farszu z kapusty kiszonej i grzybów (przepis tu)


pozostałe składniki:
  • gałązki rozmarynu
  • papryka czerwona (1/4)
  • kilka pieczarek
  • biała cebula
  • czerwona cebula
  • boczek

Karkówkę zmielić z kurczakiem, czosnkiem przyprawą uniwersalną, rozmarynem i pieprzem. 



Formować kuleczki. Obtoczyć w niewielkiej ilości bułki tartej.

Z ciasta krucho-drożdżowego (ok. 100g) przygotować płaskie placuszki. ułożyć na każdym 1 łyżeczkę doprawionego farszu - uformować pasztecik.

Gałązki rozmarynu obrać z listków, zostawiając kilka ostatnich.

Paprykę pokroić w kostkę,  cebulę w ćwiartki (rozdzielić piórka), pieczarki z plasterki, boczek w plasterki:






Szaszłyki: kolejno nabijać na rozmarynowe gałązki (jeżeli mamy zbyt krótkie gałązki, możemy je przedłużyć wykałaczkami do szaszłyków):


- paprykę



- pieczarkę
- mięsną kulkę
- białą cebulę



- plasterek boczku
- mięsną kulkę
- czerwoną cebulę
- pasztecik
- czerwoną cebulę
- mięsną kulkę
- boczek
- białą cebulę
- mięsną kulkę
- pieczarkę



Brytfankę wysmarować oliwą, ułożyć na niej szaszłyki. Zapiekać w piekarniku (funkcja grill + śr. stopień grzania) przez ok. 20-25min. co jakiś czas smarując pędzelkiem zamoczonym w oliwie.

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Fajne szaszłyczki! Zawsze chciałam wykorzystać do nich rozmaryn. Tyle, że ja chyba poczekam do wiosny ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno pieczone na grillu będą jeszcze lepsze :) Także na pewno powtórzę na świeżym powietrzu z kawałkami mięsa :)

      Usuń
  2. Bardzo apetyczne i efektowne. Szaszłyki z takimi mięsnymi kuleczkami muszą byc pyszne !

    OdpowiedzUsuń
  3. dobrze, że nie czuję zapachu tych szaszłyków :)

    OdpowiedzUsuń
  4. to mnie tym daniem zainspirowałaś :) z przyjemnością zjadłabym szaszłyka w środku zimy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Szaszłyki w środku zimy smakują jak nic innego :D

      Usuń