Składniki (dla 3 osób):
- 3 kotlety schabowe
- 100g zielonego pesto
- 3 plasterki szynki szwardzwaldzkiej (lub parmeńskiej)
- pieprz
- cebula
- kalafior (kilka różyczek)
- brokuł (kilka różyczek)
- 1 marchewka
- 3 ziemniaki
- oliwa
- sól
- pieprz
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1 ząbek czosnku
Kotlety rozbić, posmarować pesto:
Zwinąć w roladkę, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Każdą roladkę zawinąć 1 plasterkiem szynki szwardzwaldzkiej, spiąć metalowymi wykałaczkami:
Opiec na rozgrzanej oliwie na rumiano, następnie podlać odrobiną wody i poddusić:
Kalafior i brokuł podzielić. Marchewkę pociąć na cienkie paseczki. Zblanszować w osolonym wrzątku (ok. 3-4min.)
Cebulę pociąć na krążki, ziemniaki na ósemki lub paski o szer. ok. 1cm.
W misce wymieszać oliwę z 1/2 łyżeczki soli - włożyć ziemniaki, wymieszać.
Z oliwy, soli, pieprzu, bazylii i czosnku przygotować 'marynatę' - wymieszać z kalafiorem i brokułem.
Marchewkę i cebulę skropić odrobiną oliwy.
Wszystkie warzywa włożyć do naczynia żaroodpornego:
Zapiekać [funkcja: GRILL+obieg powietrza] w temp. 200C przez ok. 15-20min. (aż warzywa będą miękkie).
Smacznego!
mniam, ja jestem mięsożerna a schabik wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńUwielbiam pesto, ale z schabem jeszcze nie łączyłem, na pewno wyszły pyszne te roladki :)
OdpowiedzUsuńk.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ja też jestem mięsożerna, więc dobre mięso rozchodzi się jak ciepłe bułeczki :)))
Kermeet
OdpowiedzUsuńTo był również mój 'pierwszy raz', jeśli chodzi o połączenie schabu z pesto - smakuje równie dobrze, jak z drobiem :D