wtorek, 3 stycznia 2012

Schab z zielonym pesto i grillowanymi warzywami



Składniki (dla 3 osób):

  • 3 kotlety schabowe
  • 100g zielonego pesto
  • 3 plasterki szynki szwardzwaldzkiej (lub parmeńskiej)
  • pieprz
  • cebula
  • kalafior (kilka różyczek)
  • brokuł (kilka różyczek)
  • 1 marchewka
  • 3 ziemniaki
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 ząbek czosnku

Kotlety rozbić, posmarować pesto:



Zwinąć w roladkę, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Każdą roladkę zawinąć 1 plasterkiem szynki szwardzwaldzkiej, spiąć metalowymi wykałaczkami:



Opiec na rozgrzanej oliwie na rumiano, następnie podlać odrobiną wody i poddusić:



Kalafior i brokuł podzielić. Marchewkę pociąć na cienkie paseczki. Zblanszować w osolonym wrzątku (ok. 3-4min.)

Cebulę pociąć na krążki, ziemniaki na ósemki lub paski o szer. ok. 1cm.

W misce wymieszać oliwę z 1/2 łyżeczki soli - włożyć ziemniaki, wymieszać.

Z oliwy, soli, pieprzu, bazylii i czosnku przygotować 'marynatę' - wymieszać z kalafiorem i brokułem.

Marchewkę i cebulę skropić odrobiną oliwy.

Wszystkie warzywa włożyć do naczynia żaroodpornego:


Zapiekać [funkcja: GRILL+obieg powietrza] w temp. 200C przez ok. 15-20min. (aż warzywa będą miękkie).

Smacznego!


4 komentarze:

  1. mniam, ja jestem mięsożerna a schabik wygląda smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pesto, ale z schabem jeszcze nie łączyłem, na pewno wyszły pyszne te roladki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. k.
    Dziękuję :) Ja też jestem mięsożerna, więc dobre mięso rozchodzi się jak ciepłe bułeczki :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Kermeet
    To był również mój 'pierwszy raz', jeśli chodzi o połączenie schabu z pesto - smakuje równie dobrze, jak z drobiem :D

    OdpowiedzUsuń