Składniki:
- kurczak (ok. 1,5kg)
- włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, lubczyk)
- 2 kostki bulionowe
- ziele angielskie
- listek laurowy
- sól
- pieprz
- groszek konserwowy
- natka pietruszki
- żelatyna (5-6 łyżek na litr bulionu)
Z kurczaka, włoszczyzny, kostek, ziela i listka laurowego ugotować rosół.
Wyciągnąć kurczaka i marchewkę, przecedzić bulion przez sito.
Doprawić do smaku.
Namoczyć żelatynę w niewielkiej ilości zimnej wody lub bulionu (ok. 5min).
Następnie rozpuścić w gorącym rosole. Odstawić do przestygnięcia.
Pokroić marchewkę do niewielkich miseczek, włożyć natkę pietruszki i groszek
Oddzielić mięso kurczaka od kości, pokroić w kosteczkę. Włożyć do miseczek.
Zalać bulionem i odstawić na kilka godzin do lodówki do zastygnięcia.
Smacznego!
Lubię taką galaretkę szczególnie na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńforum kulinarne
OdpowiedzUsuńNa galaretkę każda pora jest dobra :-)
Ja wręcz kocham galaretkę, nie przyrządzacz bardzo często, ponieważ źle odbiłoby się to na mnie, bo jedna porcja mi nie wystarczy, wiec wole pomyslec o jej smaku.
OdpowiedzUsuńDaria Anna
OdpowiedzUsuńTo jest właśnie wada tej galaretki...nie przestajesz jeść dopóki się nie skończy :)