niedziela, 8 stycznia 2012

Kurczak w galarecie


Składniki:
  • kurczak (ok. 1,5kg)
  • włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, lubczyk)
  • 2 kostki bulionowe
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • sól
  • pieprz
  • groszek konserwowy
  • natka pietruszki
  • żelatyna (5-6 łyżek na litr bulionu)

Z kurczaka, włoszczyzny, kostek, ziela i listka laurowego ugotować rosół.

Wyciągnąć kurczaka i marchewkę, przecedzić bulion przez sito.

Doprawić do smaku.

Namoczyć żelatynę w niewielkiej ilości zimnej wody lub bulionu (ok. 5min).

Następnie rozpuścić w gorącym rosole. Odstawić do przestygnięcia.

Pokroić marchewkę do niewielkich miseczek, włożyć natkę pietruszki i groszek


Oddzielić mięso kurczaka od kości, pokroić w kosteczkę. Włożyć do miseczek.

Zalać bulionem i odstawić na kilka godzin do lodówki do zastygnięcia.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Lubię taką galaretkę szczególnie na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. forum kulinarne
    Na galaretkę każda pora jest dobra :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja wręcz kocham galaretkę, nie przyrządzacz bardzo często, ponieważ źle odbiłoby się to na mnie, bo jedna porcja mi nie wystarczy, wiec wole pomyslec o jej smaku.

    OdpowiedzUsuń
  4. Daria Anna
    To jest właśnie wada tej galaretki...nie przestajesz jeść dopóki się nie skończy :)

    OdpowiedzUsuń