Docelowo wylądują na talerzu z cebulką zeszkloną na masełku :P
Składniki:
ciasto pierogowe zielone:
- 30g rozmrożonego szpinaku
- 250g mąki
- 120g gorącej wody
- 1/2 jajka
- 1/2 łyżeczki oliwy
ciasto pierogowe żółte:
- 1 łyżeczka kurkumy
- 250g mąki
- 125g gorącej wody
- 1/2 jajka
- 1/2 łyżeczki oliwy
delikatny farsz:
- 200g twarożku (własnej roboty - przepis wkrótce tu)
- 300g serka wiejskiego
- 600g ugotowanych ziemniaków
- 100g cebuli
- sól
- pieprz
- oliwa
Farsz:
Utrzeć twarożek z serkiem wiejskim na gładką masę.
Ziemniaki zmielić, wymieszać z serem.
Cebulkę drobno posiekać, zeszklić na oliwie - dodać do farszu.
Doprawić solą i pieprzem.
Ciasto;
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i wyrobić ciasto.
Podzielić na 2 części, jedną zawinąć w wilgotną ściereczkę, drugą rozwałkować na cienki placek.
Wykroić z ciasta krążki:
Nałożyć farsz, skleić brzegi palcami (by pierogi były lepiej sklejone, można brzegi docisnąć widelcem tworząc ozdobne zakończenie)
Gotować w osolonym wrzątku 4-5min. od wypłynięcia.
Podawać ze smażoną cebulką.
Smacznego!
Piękne!
OdpowiedzUsuńDzięki!
UsuńWow, jakie fajne :))
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńchyba muszę w końcu się zabrać za lepienie pierogów, kolorowe przemawiają do mnie baaardzo!
OdpowiedzUsuń:) Bardzo się cieszę, że te moje do Ciebie przemawiają :D
UsuńSzkoda, że nie zrobiłaś jeszcze czerwonych. Wyszłyby 'rasta pierogi' :D
OdpowiedzUsuńCzerwone też miały być, ale gdy już się nalepiłam żółtych i zielonych stwierdziłam, że wystarczy tych pierogów dla naszej trójki :)
Usuń