środa, 25 stycznia 2012

Kolorowe ruskie pierożki

Za oknem biało, to chociaż na talerzu niech zagoszczą wiosenne kolorki - ruskie pierogi z delikatnym farszem i kolorowym ubrankiem :) Tu na fotce jeszcze w wersji sauté:



Docelowo wylądują na talerzu z cebulką zeszkloną na masełku :P
Składniki:
ciasto pierogowe zielone:
  • 30g rozmrożonego szpinaku
  • 250g mąki
  • 120g gorącej wody
  • 1/2 jajka
  • 1/2 łyżeczki oliwy
ciasto pierogowe żółte:
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 250g mąki
  • 125g gorącej wody
  • 1/2 jajka
  • 1/2 łyżeczki oliwy
delikatny farsz:
  • 200g twarożku (własnej roboty - przepis wkrótce tu)
  • 300g serka wiejskiego
  • 600g ugotowanych ziemniaków
  • 100g cebuli
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
Farsz:

Utrzeć twarożek z serkiem wiejskim na gładką masę.

Ziemniaki zmielić, wymieszać z serem.

Cebulkę drobno posiekać, zeszklić na oliwie - dodać do farszu.

Doprawić solą i pieprzem.

Ciasto;

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i wyrobić ciasto.

Podzielić na 2 części, jedną zawinąć w wilgotną ściereczkę, drugą rozwałkować na cienki placek.

Wykroić z ciasta krążki:


Nałożyć farsz, skleić brzegi palcami (by pierogi były lepiej sklejone, można brzegi docisnąć widelcem tworząc ozdobne zakończenie)



Gotować w osolonym wrzątku 4-5min. od wypłynięcia.

Podawać ze smażoną cebulką.

Smacznego!



8 komentarzy:

  1. chyba muszę w końcu się zabrać za lepienie pierogów, kolorowe przemawiają do mnie baaardzo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Bardzo się cieszę, że te moje do Ciebie przemawiają :D

      Usuń
  2. Szkoda, że nie zrobiłaś jeszcze czerwonych. Wyszłyby 'rasta pierogi' :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czerwone też miały być, ale gdy już się nalepiłam żółtych i zielonych stwierdziłam, że wystarczy tych pierogów dla naszej trójki :)

      Usuń