sobota, 14 stycznia 2012

Chleb na zakwasie

Zakwas po 5-6 dniach gotowy - czas zabrać się za chlebek. Wczorajszy chleb na zakwasie przygotowany w oparciu o przepisu od mojej przemiłej koleżanki Wiolutki [Wioluś, chlebek naprawdę pyszny!]


Składniki: (przepis na 2 bochenki)

PRZEPIS NA ZAKWAS
  • 390g mąki pszennej
  • 390g żyta (zmielonego)
  • 50g zmielonego siemienia lnianego
  • 50g otrąb (pszennych, żytnich)
  • 50g słonecznika
  • 50g dyni
  • 50g płatków owsianych
  • (+ opcjonalnie śliwki suszone, orzeszki. itp.)
  • 960g letniej wody
  • zakwas
Wymieszać wszystkie składniki (odłożyć miseczkę zaczynu!).

Przełożyć do dwóch keksówek  - przykryć i pozostawić na 24h.

Nagrzać piekarnik do 200C - piec z termoobiegiem 20 - 25min.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz