czwartek, 5 stycznia 2012

Chleb samo zdrowie


Składniki:

  • 40g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 320g mleka
  • 50g żyta
  • 50g pszenicy
  • 100g płatków owsianych
  • 50g musli
  • 50g siemienia lnianego 
  • 100g słonecznika
  • 100g maki pszennej
  • 20g oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko

Z drożdży, cukru i mleka zrobić zaczyn - odstawić aż zacznie pracować.

Zmielić pszenicę i żyto, dodać pozostałe składniki - wyrobić ciasto.

Przełożyć do keksówki, przykryć bawełnianą ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia.

Piec w piekarniku nagrzanym do 220C przez 5 min., następnie zmniejszyć temperaturę do 200C i piec kolejne 25min.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz