Składniki:
- 1 łyżeczka cukru
- 50g drożdży
- 250g mleka
- 1 jajko
- 60-80g masła
- 500g mąki
- 1 łyżeczka soli
Zrobić zaczyn z cukru, mleka i drożdży. Pozostawić, aż zacznie pracować.
Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto.
Pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość.
Uformować bułeczki (9 sztuk), posmarować ciepłym mlekiem.
Ponownie pozostawić do wyrośnięcia (ok. 15min).
Piec w piekarniku nagrzanym do 180-200ºC przez 20-25min.
Smacznego!
Uwielbiam świeże bułeczki prosto z pieca, takie pachnące z kruchą skórką!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam:)
http://www.zuzia.mec.com.pl/
Moja Rodzinka też je lubi, dlatego często u nas goszczą :)
Usuń