niedziela, 22 stycznia 2012

Napuszone bułeczki

Mała retrospekcja - piątkowe wypieki - pyszne, puszyste bułeczki :)


Składniki:
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50g drożdży
  • 250g mleka
  • 1 jajko
  • 60-80g masła
  • 500g mąki
  • 1 łyżeczka soli



Zrobić zaczyn z cukru, mleka i drożdży. Pozostawić, aż zacznie pracować.

Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto.

Pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość.

Uformować bułeczki (9 sztuk), posmarować ciepłym mlekiem.

Ponownie pozostawić do wyrośnięcia (ok. 15min).

Piec w piekarniku nagrzanym do 180-200ºC przez 20-25min.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Uwielbiam świeże bułeczki prosto z pieca, takie pachnące z kruchą skórką!
    Pozdrawiam i zapraszam:)
    http://www.zuzia.mec.com.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja Rodzinka też je lubi, dlatego często u nas goszczą :)

      Usuń