Nieco odmienna propozycja szkolnego śniadanka - zamiast bułeczek drożdżowych z serem, strucla z soczystym nadzieniem :)
Składniki:
ciasto:
- 100g cukru
- 80g masła
- 80g margaryny
- 20g drożdży
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 25g mleka
- 4 jajka
- 1 pełna łyżeczka soli
- 520g mąki pszennej
nadzienie:
- 250g sera
- 50g śmietany 30%
- 40g cukru
- 1 jajko
- 100g rodzynek namoczonych w alkoholu
- 40g śliwek suszonych
- cukier waniliowy
Lekko podgrzać mieszankę cukru, margaryny, masła, drożdży, olejku i mleka.
Dodać jajka i sól - wymieszać.
Dodać mąkę i wyrobić ciasto.
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia:
nadzienie:
Utrzeć ser ze śmietaną, jajkiem i cukrem.
Dodać odsączone rodzynki - wymieszać.
strucla:
Podsypać stolnicę dużą ilością mąki, rozwałkować ciasto (grubość ok. 0,7-1cm)
Rozsmarować nadzienie:
Posypać posiekanymi śliwkami:
Delikatnie zwinąć i dokładnie skleić boki.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia:
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190C przez ok. 25min. (sprawdzić patyczkiem, czy strucla upiekła się w środku)
Smacznego!
Wpis bierze udział w akcji: Nie wyrzucam jedzenia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz