czwartek, 12 stycznia 2012

Drożdżowa strucla z serem i rodzynkami

Nieco odmienna propozycja szkolnego śniadanka - zamiast bułeczek drożdżowych z serem, strucla z soczystym nadzieniem :)

Składniki:
ciasto:

  • 100g cukru
  • 80g masła
  • 80g margaryny
  • 20g drożdży
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 25g mleka
  • 4 jajka
  • 1 pełna łyżeczka soli
  • 520g mąki pszennej
nadzienie:
  • 250g sera
  • 50g śmietany 30%
  • 40g cukru
  • 1 jajko
  • 100g rodzynek namoczonych w alkoholu
  • 40g śliwek suszonych
  • cukier waniliowy
Lekko podgrzać mieszankę cukru, margaryny, masła, drożdży, olejku i mleka.

Dodać jajka i sól - wymieszać.

Dodać mąkę i wyrobić  ciasto.

Przykryć i odstawić do wyrośnięcia:



nadzienie:

Utrzeć ser ze śmietaną, jajkiem i cukrem.

Dodać odsączone rodzynki - wymieszać.

strucla:

Podsypać stolnicę dużą ilością mąki, rozwałkować ciasto (grubość ok. 0,7-1cm)

Rozsmarować nadzienie:


Posypać posiekanymi śliwkami:


Delikatnie zwinąć i dokładnie skleić boki.

Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia:


Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190C przez ok. 25min. (sprawdzić patyczkiem, czy strucla upiekła się w środku)


Smacznego!

Wpis bierze udział w akcji: Nie wyrzucam jedzenia!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz