Oczywiście tylko z własnym makaronem
Składniki:
- kurczak
- 2 ziarna ziela angielskiego
- włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler)
- 1 cebula
- kostka bulionu drobiowego
- 1-2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
- sól
- pieprz
- 2l wody
Cebulę opalić na ogniu:
Włożyć umytego kurczaka, włoszczyznę, przyprawy i opaloną cebulę do garnka.
Zalać wodą:
Gotować 10min. od puszczenia pary (jeżeli chcemy upiec ugotowanego kurczaka wystarczy 6min), poczekać aż ciśnienie zejdzie z szybkowara. ewentualnie doprawić do smaku.
Podawać z makaronem i świeżą natką pietruszki.
Smacznego!
Mam od niedawna szybkowar i to prawda, że rosół wychodzi z niego tak samo dobry jak ten gotowany tradycyjnie. A taki z opalaną cebulką jest najlepszy.
OdpowiedzUsuńPotwierdzam, potwierdzam :)
UsuńI dziś go właśnie wypróbujemy :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie smakował :)
OdpowiedzUsuń