niedziela, 22 stycznia 2012

Rosół z szybkowara

Rosół z szybkowara smakuje równie dobrze co tradycyjnie gotowany na wolnym ogniu :)


Oczywiście tylko z własnym makaronem




Składniki:

  • kurczak
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler)
  • 1 cebula 
  • kostka bulionu drobiowego
  • 1-2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
  • sól
  • pieprz
  • 2l wody

Cebulę opalić na ogniu:


Włożyć umytego kurczaka, włoszczyznę, przyprawy i opaloną cebulę do garnka.

Zalać wodą:


Gotować 10min. od puszczenia pary (jeżeli chcemy upiec ugotowanego kurczaka wystarczy 6min), poczekać aż ciśnienie zejdzie z szybkowara. ewentualnie doprawić do smaku.

Podawać z makaronem i świeżą natką pietruszki.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Mam od niedawna szybkowar i to prawda, że rosół wychodzi z niego tak samo dobry jak ten gotowany tradycyjnie. A taki z opalaną cebulką jest najlepszy.

    OdpowiedzUsuń
  2. I dziś go właśnie wypróbujemy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam nadzieję, że będzie smakował :)

    OdpowiedzUsuń