Składniki:
makaron:
- 150g mąki
- 35g szpinaku mrożonego
- 1 jajko
- 1 niepełna łyżeczka oliwy
sos boloński:
- 200g warzyw (2 marchewki, cebula)
- 300g łopatki wieprzowej odtłuszczonej
- 150g wołowiny
- 40g oliwy
- 1 puszka pomidorów (400g / 240g pomidorów)
- 50g wina białego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
sos beszamelowy:
- 40g masła
- 60g mąki
- 500g mleka
- szczypta soli
- szczypta gałki muszkatołowej
+
- 200g sera żółtego
Makaron:
Podane składniki dokładnie wymieszać, zagnieść ciasto.
Przykryć folią i odstawić na 10min.
Rozwałkować na cienki placek, wykroić płaty makaronu (u mnie 15 - po 3 do każdej foremki żaroodpornej)
Ugotować w osolonym wrzątku (ok. 4-5min.). Po ugotowaniu przelać zimną wodą i rozłożyć na ściereczce kuchennej.
Sos boloński:
Warzywa zetrzeć, dodać oliwę, poddusić (5min).
Mięso zmielić dodać do warzyw. Dusić 8min.
Dodać białe wino, gotować 5min.
Dodać pomidory z puszki (wraz z sosem), sól, pieprz - dusić 20min.
Sos beszamelowy:
Rozpuścić masło, dodać mąkę - zrobić gładką zasmażkę.
Dolać mleko, dodać przyprawy - dokładnie zmiksować, by nie było grudek. Gotować 10min.
Lasagne:
W naczyniach żaroodpornych ułożyć warstwę makaronu:
polać sosem bolońskim:
i odrobiną beszamelu i położyć kawałki sera:
Powtórzyć czynności, następnie przykryć ostatnim (trzecim) płatkiem makaronu. Polać beszamelem i posypać startym żółtym serem:
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180C przez 20-30min.
Smacznego!
Ten domowy zielony makaron jest boski!
OdpowiedzUsuń:-) Dziękuję!
Usuń