poniedziałek, 23 stycznia 2012

Zielona lasagne

Dziś proponuję smaczną lazanię z zielonym makaronem :D



Składniki:
makaron:

  • 150g mąki
  • 35g szpinaku mrożonego
  • 1 jajko
  • 1 niepełna łyżeczka oliwy
sos boloński:
  • 200g warzyw (2 marchewki, cebula)
  • 300g łopatki wieprzowej odtłuszczonej
  • 150g wołowiny
  • 40g oliwy
  • 1 puszka pomidorów (400g / 240g pomidorów)
  • 50g wina białego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
sos beszamelowy:
  • 40g masła
  • 60g mąki
  • 500g mleka
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
+
  • 200g sera żółtego
Makaron:

Podane składniki dokładnie wymieszać, zagnieść ciasto.

Przykryć folią i odstawić na 10min.



Rozwałkować na cienki placek, wykroić płaty makaronu (u mnie 15 - po 3 do każdej foremki żaroodpornej)



Ugotować w osolonym wrzątku (ok. 4-5min.). Po ugotowaniu przelać zimną wodą i rozłożyć na ściereczce kuchennej.



Sos boloński:

Warzywa zetrzeć, dodać oliwę, poddusić (5min).

Mięso zmielić dodać do warzyw. Dusić 8min.

Dodać białe wino, gotować 5min.

Dodać pomidory z puszki (wraz z sosem), sól, pieprz - dusić 20min.


Sos beszamelowy:

Rozpuścić masło, dodać mąkę - zrobić gładką zasmażkę.

Dolać mleko, dodać przyprawy - dokładnie zmiksować, by nie było grudek. Gotować 10min.

Lasagne:

W naczyniach żaroodpornych ułożyć warstwę makaronu:



polać sosem bolońskim:



i odrobiną beszamelu i położyć kawałki sera:



Powtórzyć czynności, następnie przykryć ostatnim (trzecim) płatkiem makaronu. Polać beszamelem i posypać startym żółtym serem:



Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180C przez 20-30min.



Smacznego!

2 komentarze: