Składniki:
- 70g grochu łuskanego
- 2 ząbki czosnku
- 150g warzyw (marchewka, seler, pietruszka, cebula)
- 1250g wody
- 1 kostka rosołowa
- 2 listki laurowe
- 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
- pieprz
- boczek wędzony
- sól
- 2 łyżeczki majeranku
- 1-2 ziemniaki
Groch zmielić, dodać pokrojone warzywa, przyprawy i boczek (oprócz ziemniaków i majeranku). Zalać wodą - gotować 30min.
Dodać ziemniaki i majeranek - gotować ok. 15min. Doprawić do smaku.
Smacznego!
Asienia tak zaglądam tu i zaglądam i się zastanawiam, kiedy Ty masz na to czas???? w sobotę i niedzielę czy jak??? ja to zaczynam być mistrzynią 'obiadów w 5 minut' :)))) bo inaczej wracając z pracy padlibysmy z głodu :))
OdpowiedzUsuńromka
Romciu kochana! To papu na blogu w zasadzie pojawia się w 'czasie rzeczywistym', czyli w dniu kiedy jest robione - pieczywko zawsze piekę po pracy, a że późno kończę, to funduję sobie nocne rozrywki kuchenne :)))
OdpowiedzUsuńPrzygotowanie obiadków nie zajmuje mi dużo czasu, a jeśli planuję coś bardziej czasochłonnego przygotowuję to co się da dzień wcześniej :))
uwielbiam grochówkę :) wcale nie jest taka czasochłonna jak mogłaby się wydawać :)
OdpowiedzUsuńmagda k.
OdpowiedzUsuńTo prawda - w sumie zupy to zawsze dobry pomysł na ekspresowy obiad :)