środa, 23 lipca 2014

Golonka z zasmażaną kapustą

Soczyste goloneczki z kiszoną kapustą zasmakują nie tylko wielbicielom tego rodzaju mięska :)

Składniki:
  • 5 małych goloneczek w siatce 
  • 1/4 szklanki jasnego piwa
  • Vegeta
  • pieprz
  • olej
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • duża marchewka
  • cebula
  • pieprz
  • 1 łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki w proszku
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy

Z pieprzu, Vegety i oleju przygotować marynatę - wysmarować golonki, odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.

Cebulę poszatkować w cieniutkie piórka - zeszklić na maśle.

Marchewkę zetrzeć na grubej tarce.

Kapustę wypłukać, dodać cebulę, marchewkę i przyprawy, włożyć do garnka, na kapuście ułożyć golonki - udusić 
[duszę w szybkowarze - 30min. od puszczenia pary; w normalnym garnku wydłużyć czas, aż golonki będą miękkie]

Przełożyć golonki do naczynia żaroodpornego, polać piwem i zarumienić w piekarniku (ok. 15 min. w temperaturze 200C]

Kapustę przełożyć na patelnię i zasmażyć.

Podawać golonki z zasmażoną kapustą.

Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Osobiście bardzo lubię golonkę, szczególnie z kapustą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama nie przepadam za mięskiem z golonki, natomiast w takiej wersji mi smakowało :)

      Usuń
  2. świetny obiad, moje męzowi na penwo by smakował:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie w domu jest dwóch męskich koneserów golonkowych - byli bardzo zadowoleni z obiadu :)

      Usuń
  3. Właśnie będę robił goloneczki z tego przepisu... Mam nadzieję że wszystko pójdzie pomyślnie

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie będę robił goloneczki z tego przepisu... Mam nadzieję że wszystko pójdzie pomyślnie

    OdpowiedzUsuń