Soczyste goloneczki z kiszoną kapustą zasmakują nie tylko wielbicielom tego rodzaju mięska :)
Składniki:
- 5 małych goloneczek w siatce
- 1/4 szklanki jasnego piwa
- Vegeta
- pieprz
- olej
- 1 kg kiszonej kapusty
- duża marchewka
- cebula
- pieprz
- 1 łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki w proszku
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
Z pieprzu, Vegety i oleju przygotować marynatę - wysmarować golonki, odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.
Cebulę poszatkować w cieniutkie piórka - zeszklić na maśle.
Marchewkę zetrzeć na grubej tarce.
Kapustę wypłukać, dodać cebulę, marchewkę i przyprawy, włożyć do garnka, na kapuście ułożyć golonki - udusić
[duszę w szybkowarze - 30min. od puszczenia pary; w normalnym garnku wydłużyć czas, aż golonki będą miękkie]
Przełożyć golonki do naczynia żaroodpornego, polać piwem i zarumienić w piekarniku (ok. 15 min. w temperaturze 200C]
Kapustę przełożyć na patelnię i zasmażyć.
Podawać golonki z zasmażoną kapustą.
Smacznego!
Osobiście bardzo lubię golonkę, szczególnie z kapustą :)
OdpowiedzUsuńSama nie przepadam za mięskiem z golonki, natomiast w takiej wersji mi smakowało :)
Usuńświetny obiad, moje męzowi na penwo by smakował:)
OdpowiedzUsuńU mnie w domu jest dwóch męskich koneserów golonkowych - byli bardzo zadowoleni z obiadu :)
UsuńWłaśnie będę robił goloneczki z tego przepisu... Mam nadzieję że wszystko pójdzie pomyślnie
OdpowiedzUsuńWłaśnie będę robił goloneczki z tego przepisu... Mam nadzieję że wszystko pójdzie pomyślnie
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki
Usuń