Aromatyczne i soczyste cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym
Składniki:
- 18 rurek cannelloni
- 500g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchewka
- 1,5 łyżeczki Vegety
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/2 łyżeczki cząbru
- szczypta estragonu
- 80g startego żółtego sera
sos:
- 30g masła
- 30g mąki
- 500g mleka
- szczypta soli
- pieprz
- 50g przecieru pomidorowego
- świeże listki bazylii
Cebulę, czosnek i marchewkę drobno posiekać (marchewkę można zetrzeć na tarce), wymieszać z mięsem mielonym, przyprawami i serem.
Ściśle napełnić rurki makaronowe, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Sos:
Masło roztopić, dodać mąkę i dokładnie wymieszać, by nie porobiły się grudki.
Dodać pozostałe składniki (oprócz przecieru i bazylii), dokładnie wymieszać i zagotować mieszając (ok. 7 min.)
Pod koniec gotowania dodać przecier i dokładnie wymieszać.
Zalać cannelloni sosem i zapiec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 40 min.
Przed podaniem posypać świeżo posiekaną bazylią.
Smacznego!
Bardzo ciekawy wpis. :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Dziękuję :) i również pozdrawiam
OdpowiedzUsuńo takie cannelloni bym z chęcią zjadła:)
OdpowiedzUsuńTak się zabieram za canelloni i zabieram i zabrać nie mogę.
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie :)
Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń