czwartek, 24 lipca 2014

Cannelloni w sosie pomidorowym

Aromatyczne i soczyste cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym



Składniki:
  • 18 rurek cannelloni
  • 500g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 1,5 łyżeczki Vegety
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • szczypta estragonu
  • 80g startego żółtego sera
sos:
  • 30g masła
  • 30g mąki
  • 500g mleka
  • szczypta soli
  • pieprz
  • 50g przecieru pomidorowego
  • świeże listki bazylii


Cebulę, czosnek i marchewkę drobno posiekać (marchewkę można zetrzeć na tarce), wymieszać z mięsem mielonym, przyprawami i serem.

Ściśle napełnić rurki makaronowe, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Sos:

Masło roztopić, dodać mąkę i dokładnie wymieszać, by nie porobiły się grudki. 

Dodać pozostałe składniki (oprócz przecieru i bazylii), dokładnie wymieszać i zagotować mieszając (ok. 7 min.)

Pod koniec gotowania dodać przecier i dokładnie wymieszać.

Zalać cannelloni sosem i zapiec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 40 min.

Przed podaniem posypać świeżo posiekaną bazylią.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :) i również pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. o takie cannelloni bym z chęcią zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak się zabieram za canelloni i zabieram i zabrać nie mogę.
    Wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń