wtorek, 24 stycznia 2012

Pełnoziarniste maślanki




Składniki:

  • 100g pszenicy
  • 50g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250g mleka
  • 400g mąki
  • 80g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli

Z drożdży, mleka i cukru zrobić zaczyn - pozostawić, aż zacznie pracować.

Pszenicę zmielić, wymieszać z mąką i solą, dodać zaczyn i masło pokrojone na kawałki.

Wyrobić ciasto, przełożyć do natłuszczonej oliwą miski.

Przykryć mokrą ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia (ok. 30min).

Uformować bułeczki (9 szt.), ułożyć na blaszce, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.

Piec w piekarniku nagrzanym do 190C przez 20-25min.

Smacznego!


2 komentarze: