Składniki:
różowy biszkopt:
- 4 jajka
- 100g cukru
- 100g maki pszennej
- 40g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 2 krople czerwonego barwnika w żelu
poncz:
- 25g cukru
- 110g wody
- 2 łyżki wiśniówki
- 50g poziomek
masa owocowa:
- 125g poziomek
- 1 jajko
- 250g mascarpone
- 50g cukru
masa śmietankowa:
- 200g śmietany 30%
- 3/4 torebki cukru waniliowego
Biszkopt:
Żółtka ubić z cukrem.
Białka ubić ze szczyptą soli.
Do żółtek dodać mąkę, mąkę ziemniaczaną, barwnik - wymieszać. Dodać białka i delikatnie połączyć.
Wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia - piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 12min.
Po upieczeniu wyjąć z blachy, odstawić na chwilę do przestygnięcia:
Przekroić na 4 części.
Poncz:
Ugotować poziomki w wodzie z dodatkiem cukru (ok. 10min.)
Dodać wiśniówkę - odstawić do przestudzenia.
Letnim ponczem nasączyć biszkopt:
Masa owocowa:
Jajko ubić z cukrem (ubijałam w temp. 100ºC)
Dodawać po łyżce mascarpone stale ubijając (nie za długo, by masa nie nabrała za dużo powietrza).
Dodać pokrojone poziomki, wymieszać.
Masa śmietankowa:
Ubić śmietanę z cukrem waniliowym.
Torcik:
Ubić śmietanę z cukrem waniliowym.
Torcik:
Na spodzie ułożyć nasączony biszkopt, rozsmarować na nim 1/2 masy owocowej i przełożyć kolejnym nasączonym biszkoptem.
Nałożyć na biszkopt 1/2 bitej śmietany.
Nałożyć na biszkopt 1/2 bitej śmietany.
Przykryć następnym nasączonym biszkoptem i nałożyć masę owocową,
Przykryć nasączonym biszkoptem, rozsmarować resztę bitej śmietany.
Posypać płatkami czekoladowymi.
Włożyć do lodówki na min. 1h (najlepiej na całą noc).
Smacznego!
bardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
Usuń