niedziela, 22 stycznia 2012

Torcik owocowo - śmietankowy

A na deser - torcik owocowo - śmietankowy :P


Składniki:
różowy biszkopt:

  •  4 jajka
  • 100g cukru
  • 100g maki pszennej
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 2 krople czerwonego barwnika w żelu
poncz:
  • 25g cukru
  • 110g wody
  • 2 łyżki wiśniówki
  • 50g poziomek
masa owocowa:
  • 125g poziomek
  • 1 jajko
  • 250g mascarpone
  • 50g cukru
masa śmietankowa:
  • 200g śmietany 30%
  • 3/4 torebki cukru waniliowego

Biszkopt:

Żółtka ubić z cukrem.

Białka ubić ze szczyptą soli.

Do żółtek dodać mąkę, mąkę ziemniaczaną, barwnik - wymieszać. Dodać białka i delikatnie połączyć.

Wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia - piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 12min.

Po upieczeniu wyjąć z blachy, odstawić na chwilę do przestygnięcia:


Przekroić na 4 części.


Poncz:

Ugotować poziomki w wodzie z dodatkiem cukru (ok. 10min.)

Dodać wiśniówkę - odstawić do przestudzenia.

Letnim ponczem nasączyć biszkopt:



Masa owocowa:

Jajko ubić z cukrem (ubijałam w temp. 100ºC)

Dodawać po łyżce mascarpone stale ubijając (nie za długo, by masa nie nabrała za dużo powietrza).

Dodać pokrojone poziomki, wymieszać.


Masa śmietankowa:


Ubić śmietanę z cukrem waniliowym.




Torcik:

Na spodzie ułożyć nasączony biszkopt, rozsmarować na nim 1/2 masy owocowej i przełożyć kolejnym nasączonym biszkoptem.


Nałożyć na biszkopt 1/2 bitej śmietany.

Przykryć następnym nasączonym biszkoptem i nałożyć masę owocową,

Przykryć nasączonym biszkoptem, rozsmarować resztę bitej śmietany.

Posypać płatkami czekoladowymi.

Włożyć do lodówki na min. 1h (najlepiej na całą noc).

Smacznego!

2 komentarze: