Składniki:
- 1 łyżka żelatyny
- 30g zimnej wody
- 25g glukozy (w proszku)
- 1 łyżka białego tłuszczu
- 1 łyżeczka olejku migdałowego
- 350-400g cukru pudru
Żelatynę zalać zimną wodą, odczekać aż napęcznieje. Rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać glukozę.
Dodać tłuszcz - rozpuścić.
Odstawić do przestygnięcia.
Wysypać ok. 300g cukru na stolnicę, zrobić wgłębienie, wlać żelatynę.
Mieszać łyżką zagarniając po trochę cukru.
Gdy masa przybierze 'ciastowatą' formę, zaczynamy wyrabiać podsypując cukrem pudrem do czasu, gdy przestanie się kleić:
Rozwałkować podsypując cukrem pudrem lub mieszanką cukru pudru z mąką ziemniaczaną.
Miłej zabawy!
Gdzie można kupic glukozę w proszku?
OdpowiedzUsuńW supermarkecie na półce ze słodzikami. Dawno temu kupowałam glukozę w aptece.
Usuńdziękuję:)
OdpowiedzUsuńPraca z masą to marzenie, można z niej zrobić dosłownie wszystko, co tylko wyobraźnia nasunie :)
OdpowiedzUsuńChoć trzeba ją chronić przed dostępem powietrza, bo robi się krucha, ale to nie szkodzi :)
To prawda - dosyć szybko wysycha, więc podczas pracy trzeba ją zawijać w folię :)
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńJakich używać barwników? I w jakich ilościach?
Chodzi mi o dzieci. Czy są jakieś domowe sposoby, aby uzyskać takie piękne kolory?
Barwniki do żywności - w sklepach internetowych bywają naturalne barwniki :) Jeśli chodzi o dokładne ilości, to nie odpowiem, bo dodaję je 'na oko', ale dodaje się ich kropelkę wielkości główki od szpilki.
UsuńJeśli chodzi o domowe sposoby to:
- na żółto barwię kurkumą,
- na brązowo kakao
- na zielono wyciągiem ze szpinaku
- na czerwono malinami
- na niebiesko borówką
Mieszanki kolorów poprzez mieszanie barw podstawowych.
Bardzo dziękuję za odpowiedź:)
OdpowiedzUsuńHow you can transfer files from my old computer to new computer?
OdpowiedzUsuńHere is my blog post :: paginasamarillas-atl.com