niedziela, 8 stycznia 2012

Sałatka warstwowa z tuńczykiem





Składniki:

  • puszka tuńczyka
  • 5 jajek
  • średnia cebula
  • 150g żółtego sera
  • majonez (przepis tu)
  • sól
  • pieprz
Z ugotowanych jajek oddzielić białka od żółtek. Białka zetrzeć na drobnej tarce i ułożyć na dnie miski: 


Żółty ser zetrzeć, ułożyć połowę na białkach. Rozsmarować 2-3 łyżki majonezu na serze. Posolić, popieprzyć.


Cebulę drobno posiekać, sparzyć. Ułożyć warstwę na sałatce. Na cebulę wyłożyć tuńczyka:



Tuńczyka posypać pozostałym serem. 



Na warstwie sera rozprowadzić 2-3 łyżki majonezu. Delikatnie posolić, popieprzyć:


Żółtka zetrzeć na drobnej tarce. Posypać sałatkę:


Schłodzić w lodówce. Sałatka najlepiej smakuje następnego dnia.


Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Dokładnie taką sałatkę robi moja Mama! Muszę się w końcu za nią zabrać ;) Najlepsza z najlepszych sałatka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się - to jeden z naszych faworytów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o to jedna z moich ulubionych tylko ze ja dodaje jeszcze do niej warstwe ogorków konserwowych startych i warstwe keczupu.

    OdpowiedzUsuń