sobota, 21 stycznia 2012

Poziomkowe mini torciki

Na specjalną okazję, specjalne torciki - dla Babci i Dziadka :)






Składniki:
różowy biszkopt:

  •  4 jajka
  • 100g cukru
  • 100g maki pszennej
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 2 krople czerwonego barwnika w żelu
poncz:
  • 50g cukru
  • 220g wody
  • 3 łyżki wiśniówki
  • 100g poziomek
masa poziomkowa:
  • 250g poziomek
  • 2 jajka
  • 500g mascarpone
  • 100g cukru

Biszkopt:

Żółtka ubić z cukrem.

Białka ubić ze szczyptą soli.

Do żółtek dodać mąkę, mąkę ziemniaczaną, barwnik - wymieszać. Dodać białka i delikatnie połączyć.

Wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia - piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 12min.

Po upieczeniu wyjąć z blachy, odstawić na chwilę do przestygnięcia:



Poncz:

Ugotować poziomki w wodzie z dodatkiem cukru (ok. 10min.)

Dodać wiśniówkę - odstawić do przestudzenia.

Letnim ponczem nasączyć biszkopt:



(do mini torcików najpierw wykroić krążki)

Masa:

Jajka ubić z cukrem (ja tym razem ubijałam w temp. 100C).

Dodawać po łyżce mascarpone stale ubijając (nie za długo, by masa nie nabrała za dużo powietrza).

Dodać pokrojone poziomki, wymieszać.

Torciki:

Na spodzie ułożyć nasączony biszkopt, rozsmarować na nim masę i przełożyć kolejnym nasączonym biszkoptem 



powtarzać aż będą ułożone 3 warstwy biszkopta:


Ozdobić torciki np. masą cukrową:



[więcej fotek torcików tu]

Smacznego!

2 komentarze: