Składniki:
różowy biszkopt:
- 4 jajka
- 100g cukru
- 100g maki pszennej
- 40g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 2 krople czerwonego barwnika w żelu
poncz:
- 50g cukru
- 220g wody
- 3 łyżki wiśniówki
- 100g poziomek
masa poziomkowa:
- 250g poziomek
- 2 jajka
- 500g mascarpone
- 100g cukru
Biszkopt:
Żółtka ubić z cukrem.
Białka ubić ze szczyptą soli.
Do żółtek dodać mąkę, mąkę ziemniaczaną, barwnik - wymieszać. Dodać białka i delikatnie połączyć.
Wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia - piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 12min.
Po upieczeniu wyjąć z blachy, odstawić na chwilę do przestygnięcia:
Poncz:
Ugotować poziomki w wodzie z dodatkiem cukru (ok. 10min.)
Dodać wiśniówkę - odstawić do przestudzenia.
Letnim ponczem nasączyć biszkopt:
(do mini torcików najpierw wykroić krążki)
Masa:
Jajka ubić z cukrem (ja tym razem ubijałam w temp. 100C).
Dodawać po łyżce mascarpone stale ubijając (nie za długo, by masa nie nabrała za dużo powietrza).
Dodać pokrojone poziomki, wymieszać.
Torciki:
Na spodzie ułożyć nasączony biszkopt, rozsmarować na nim masę i przełożyć kolejnym nasączonym biszkoptem
powtarzać aż będą ułożone 3 warstwy biszkopta:
Ozdobić torciki np. masą cukrową:
[więcej fotek torcików tu]
Smacznego!
piękne.
OdpowiedzUsuńDzięki! :)
Usuń