Składniki:
- 1 rulon ciasta krucho -drożdżowego (przepis tu)
- 90g cebuli
- 1 cukinia
- 250g schabu
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki majeranku
- pieprz
- kilka baby marchewek
- kilka pieczarek
- 150g sera żółtego
- natka pietruszki
- 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
Przygotować małe foremki do zapiekanek. Ciasto rozmrozić, podzielić na tyle części ile mamy naczyń i rozwałkować każdą część na cienki placek. Włożyć do naczyń:
Cebulę pokroić na ćwiartki, rozdzielić na piórka. Podsmażyć na oliwie:
Po chwili smażenia dodać łyżkę sosu sojowego - podrumienić:
Wyłożyć cebulkę na ciasto w foremkach:
Schab zmielić z dodatkiem czosnku, pieprzu, 1 łyżeczki przyprawy uniwersalnej i 1 łyżeczką majeranku. Położyć warstwę na cebuli:
Cukinię pokroić w cienkie paski, ułożyć na schabie:
Posypać baby marchewkami:
pieczarkami i natką pietruszki. Oprószyć odrobiną pieprzu, przyprawy uniwersalnej i majeranku:
Posypać startym serem, przykryć folią aluminiową:
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200C przez ok. 30min. Następnie odkryć i zapiekać kolejne 5-10min. (do zarumienienia sera i miękkości warzyw)
Smacznego!
Wpis bierze udział w akcji: Nie wyrzucam jedzenia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz