piątek, 13 stycznia 2012

Kolorowe zapiekanki



Składniki:


  • 1 rulon ciasta krucho -drożdżowego (przepis tu)
  • 90g cebuli
  • 1 cukinia
  • 250g schabu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • pieprz
  • kilka baby marchewek
  • kilka pieczarek
  • 150g sera żółtego
  • natka pietruszki
  • 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej


Przygotować małe foremki do zapiekanek. Ciasto rozmrozić, podzielić na tyle części ile mamy naczyń i rozwałkować każdą część na cienki placek. Włożyć do naczyń:


Cebulę pokroić na ćwiartki, rozdzielić na piórka. Podsmażyć na oliwie:


Po chwili smażenia dodać łyżkę sosu sojowego - podrumienić:


Wyłożyć cebulkę na ciasto w foremkach:


Schab zmielić z dodatkiem czosnku, pieprzu, 1 łyżeczki przyprawy uniwersalnej i 1 łyżeczką majeranku. Położyć warstwę na cebuli:


Cukinię pokroić w cienkie paski, ułożyć na schabie:


Posypać baby marchewkami:


pieczarkami i natką pietruszki. Oprószyć odrobiną pieprzu, przyprawy uniwersalnej i majeranku:


Posypać startym serem, przykryć folią aluminiową:


Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200C przez ok. 30min. Następnie odkryć i zapiekać kolejne 5-10min. (do zarumienienia sera i miękkości warzyw)

Smacznego!

Wpis bierze udział w akcji: Nie wyrzucam jedzenia!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz