Dziś na obiadek (ups...w zasadzie wczoraj, bo już po 24 ;)) faszerowane bakłażany:
Dorociu, specjalnie dla Ciebie informacja: ŁATWE do zrobienia ;)
Składniki (dla 3 osób):
- 3 bakłażany
- 250g szynki odtłuszczonej (może być mięso mielone)
- 1 cebula (80g)
- 1 marchewka
- 50g kaszy kuskus
- oliwa
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
- sól
- pieprz
- pieprz kolorowy
Bakłażany przekroić na pół
wydrążyć (ścianki powinny mieć ok. 1cm grubości), posolić i popieprzyć. (miąższ zachować)
Cebulkę posiekać, dodać startą marchewkę i poddusić na oliwie.
Mięso zmielić, dodać do cebuli i marchewki. Miąższ bakłażana pokroić - dodać do farszu. Podlać odrobiną wody i poddusić.
Doprawić przyprawą uniwersalną, pieprzem i sporą ilością świeżo zmielonego kolorowego pieprzu.
Kuskus zalać wrzątkiem - pozostawić do napęcznienia. Dodać kaszkę do mięsa i warzyw - wymieszać.
Nałożyć sporą porcję farszu do każdej wydrążonej łódeczki bakłażana.
Posypać startym serem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Wlać wodę (ok. 1/2 wysokości bakłażanów).
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200C przez ok. 30min.
Smacznego!
wydrążyć (ścianki powinny mieć ok. 1cm grubości), posolić i popieprzyć. (miąższ zachować)
Cebulkę posiekać, dodać startą marchewkę i poddusić na oliwie.
Mięso zmielić, dodać do cebuli i marchewki. Miąższ bakłażana pokroić - dodać do farszu. Podlać odrobiną wody i poddusić.
Doprawić przyprawą uniwersalną, pieprzem i sporą ilością świeżo zmielonego kolorowego pieprzu.
Kuskus zalać wrzątkiem - pozostawić do napęcznienia. Dodać kaszkę do mięsa i warzyw - wymieszać.
Nałożyć sporą porcję farszu do każdej wydrążonej łódeczki bakłażana.
Posypać startym serem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Wlać wodę (ok. 1/2 wysokości bakłażanów).
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200C przez ok. 30min.
Smacznego!
Bardzo lubię bakłażany w każdej postaci. W takiej na 100% by mi posmakowały :)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńAsieńko - dzięki za informację o stopniu trudności:):) Jutro bakłażany na obiad!:)
OdpowiedzUsuńDorociu, mam nadzieję, że będą Ci smakowały, a przygotowanie tych łódeczek sprawi Ci frajdę :)) Daj znać jak wyszły :)
UsuńMniam:)Naprawdę dobre:) Choć dla mojego syna zbyt "warzywne" danie:)
OdpowiedzUsuń:) Hmm...no to trzeba wykorzystać któryś z bardziej mięsnych przepisów :D
UsuńCzekam na propozycje:)
OdpowiedzUsuńOj ciężkie zadania przede mną stawiasz :P Rozumiem, że powinno być to coś co jest mniej warzywne i mniej mięsne? :) A gołąbki Synuś lubi? :)))
UsuńTak jakby - nie jada kapusty:)
OdpowiedzUsuńhehehehe :-)))))))) To gołąbki pierwsza klasa! najbardziej pracochłonne zawijanie odchodzi :D
Usuń