sobota, 28 stycznia 2012

Faszerowane bakłażany

Dziś na obiadek (ups...w zasadzie wczoraj, bo już po 24 ;)) faszerowane bakłażany:



Dorociu, specjalnie dla Ciebie informacja: ŁATWE do zrobienia ;)

Składniki (dla 3 osób):

  • 3 bakłażany
  • 250g szynki  odtłuszczonej (może być mięso mielone)
  • 1 cebula (80g)
  • 1 marchewka
  • 50g kaszy kuskus
  • oliwa
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • sól
  • pieprz
  • pieprz kolorowy

Bakłażany przekroić na pół






 wydrążyć (ścianki powinny mieć ok. 1cm grubości), posolić i popieprzyć. (miąższ zachować)






Cebulkę posiekać, dodać startą marchewkę i poddusić na oliwie. 


Mięso zmielić, dodać do cebuli i marchewki. Miąższ bakłażana pokroić - dodać do farszu. Podlać odrobiną wody i poddusić.


Doprawić przyprawą uniwersalną, pieprzem i sporą ilością świeżo zmielonego kolorowego pieprzu.


Kuskus zalać wrzątkiem - pozostawić do napęcznienia. Dodać kaszkę do mięsa i warzyw - wymieszać.


Nałożyć sporą porcję farszu do każdej wydrążonej łódeczki bakłażana. 






Posypać startym serem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.






Wlać wodę (ok. 1/2 wysokości bakłażanów).


Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200C przez ok. 30min.


Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Bardzo lubię bakłażany w każdej postaci. W takiej na 100% by mi posmakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Asieńko - dzięki za informację o stopniu trudności:):) Jutro bakłażany na obiad!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorociu, mam nadzieję, że będą Ci smakowały, a przygotowanie tych łódeczek sprawi Ci frajdę :)) Daj znać jak wyszły :)

      Usuń
  3. Mniam:)Naprawdę dobre:) Choć dla mojego syna zbyt "warzywne" danie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Hmm...no to trzeba wykorzystać któryś z bardziej mięsnych przepisów :D

      Usuń
  4. Czekam na propozycje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj ciężkie zadania przede mną stawiasz :P Rozumiem, że powinno być to coś co jest mniej warzywne i mniej mięsne? :) A gołąbki Synuś lubi? :)))

      Usuń
  5. Tak jakby - nie jada kapusty:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehehehe :-)))))))) To gołąbki pierwsza klasa! najbardziej pracochłonne zawijanie odchodzi :D

      Usuń