Składniki:
ciasto:
- 250g mąki
- 125g margaryny
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/2 brokuła
- 500g kurczaka (u mnie podudzia bez kości)
- 1 ząbek czosnku
- 30g masła
- 30g mąki
- 400g mleka
- 100g śmietany 18%
- szczypta gałki muszkatołowej
- pieprz
- sól
- 1 jajko
- 100g żółtego sera
- kilka świeżych listków bazylii
Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię i wstawić na 30min. do lodówki.
Rozwałkować, wyłożyć na wysmarowaną formę do tarty, nakłuć widelcem:
obciążyć kuleczkami ceramicznymi (lub grochem):
obciążyć kuleczkami ceramicznymi (lub grochem):
Podpiec w piekarniku nagrzanym do 200C (ok. 15-20min)
sos:
Roztopić masło, dodać mąkę - dokładnie wymieszać, by nie było grudek, podsmażyć (ok. 3 min.)
Dodać rozgnieciony czosnek, mleko, śmietanę, gałkę, pieprz i sól - gotować ok. 10min. stale mieszając
Wymieszać z jajkiem i posiekaną bazylią.
tarta:
Brokuły zblanszować - ułożyć na cieście:
Podudzia doprawić (mój ulubiony zestaw: papryka słodka, przyprawa uniwersalna, pieprz kolorowy, odrobina soli z rozmarynem i cytryną). Podpiec (wraz z ciastem tarty) w piekarniku (ok. 20-25min.). Mięso oddzielić od kości, pokroić w kosteczkę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz