i tęczowe wnętrze:
Składniki:
Biszkopt::
- 4 jajka
- szczypta soli
- 100g cukru
- 100g maki pszennej
- 40g maki ziemniaczanej
Masa do przełożenia:
- 1 jajko
- 50g cukru
- 250g serka mascarpone
- 150g mocnej, zimnej kawy
- 50g wódki
- barwniki naturalne
Biszkopt:
Białka ubić z solą na sztywną pianę.
Żółtka ubić z cukrem (ok. 3 min). Dodać mąkę - dokładnie wymieszać.
Do masy mączno - jajecznej dodać białka - wymieszać.
Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 12 min.
Pozostawić na kilka minut do ostudzenia.
Z biszkopta wykroić krążki, każdy namoczyć w ostudzonej kawie zmieszanej z wódką:
Masa do przekładania:
Jajko ubić z cukrem przez ok. 6min.
Dodawać mascarpone stale ucierając (ok. 1,5-2min) - nie należy ucierać zbyt długo, by masa nie nabrała zbyt dużo powietrza.
Masę podzielić na 3 części, do każdej dodać inny barwnik.
Masę podzielić na 3 części, do każdej dodać inny barwnik.
Torciki:
Przekładać biszkopty masą (4 biszkopty, 3 warstwy masy)
Udekorować :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz