czwartek, 26 stycznia 2012

Tęczowe torciki cz. 1

Zabawy z torcikami ciąg dalszy - błękitny tęczowy torcik z okwiatami :)





i tęczowe wnętrze:
Składniki:

Biszkopt::

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 100g cukru
  • 100g maki pszennej
  • 40g maki ziemniaczanej

Masa do przełożenia:
  • 1 jajko
  • 50g cukru
  • 250g serka mascarpone
  • 150g mocnej, zimnej kawy
  • 50g wódki
  • barwniki naturalne



Biszkopt:

Białka ubić z solą na sztywną pianę.

Żółtka ubić z cukrem (ok. 3 min). Dodać mąkę - dokładnie wymieszać. 

Do masy mączno - jajecznej dodać białka - wymieszać.

Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 12 min. 

Pozostawić na kilka minut do ostudzenia.



Z biszkopta wykroić krążki, każdy namoczyć  w ostudzonej kawie zmieszanej z wódką:



Masa do przekładania:

Jajko ubić z cukrem przez ok. 6min.

Dodawać mascarpone stale ucierając (ok. 1,5-2min) - nie należy ucierać zbyt długo, by masa nie nabrała zbyt dużo powietrza.


Masę podzielić na 3 części, do każdej dodać inny barwnik.

Torciki:

Przekładać biszkopty masą (4 biszkopty, 3 warstwy masy)


Udekorować :)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz