wtorek, 13 grudnia 2011

Pierogi z kapustą i grzybami

Przygotowania świąteczne w trakcie :) Dziś w ramach 'relaksu' przed pracą nalepiłam pierożków z kapustą i grzybami na Wigilię.







Składniki:
ciasto:
  • 250g gorącej wody 
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oleju
  • 510g mąki


farsz:
  • 500g kapusty kiszonej
  • 100g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 140g masła


    Kapustę opłukać, następnie ugotować z grzybami. Zmielić.

    Cebulę poddusić na maśle, połączyć z kapustą z grzybami. Zasmażać ok. 10min.(w razie potrzeby podlewając wodą)

    Ciasto:

    Połączyć wszystkie składniki, wyrobić gładkie ciasto.

    Podzielić na 4 części - 3 zawinąć w wilgotną ściereczkę, by nie przysychało, 1 rozwałkować na cienki placek. 

    Wykroić małe krążki, na każdy nałożyć trochę farszu, dokładnie zlepić brzegi.


    Gotować w osolonej wodzie ok. 2-3 min. od wypłynięcia.

    Smacznego!

    2 komentarze:

    1. Asia mrozisz te pierożki? Do Wigilii jeszcze troszkę zostało... Ja często mrożę ruskie takie już ugotowane i przesuszone na talerzu. Później tylko na chwilkę do wody albo na patelnie i takie podsmażone.... Mniam :)
      Siaaska

      OdpowiedzUsuń
    2. Tak :-) Robię tak jak Ty. Czasami zamiast wrzuca c do wody, odgrzewam na parze :)

      OdpowiedzUsuń