Przygotowania świąteczne w trakcie :) Dziś w ramach 'relaksu' przed pracą nalepiłam pierożków z kapustą i grzybami na Wigilię.
Składniki:
ciasto:
farsz:
Składniki:
ciasto:
- 250g gorącej wody
- 1 jajko
- 1 łyżeczka oleju
- 510g mąki
farsz:
- 500g kapusty kiszonej
- 100g suszonych grzybów
- 1 cebula
- 140g masła
Kapustę opłukać, następnie ugotować z grzybami. Zmielić.
Cebulę poddusić na maśle, połączyć z kapustą z grzybami. Zasmażać ok. 10min.(w razie potrzeby podlewając wodą)
Ciasto:
Połączyć wszystkie składniki, wyrobić gładkie ciasto.
Podzielić na 4 części - 3 zawinąć w wilgotną ściereczkę, by nie przysychało, 1 rozwałkować na cienki placek.
Wykroić małe krążki, na każdy nałożyć trochę farszu, dokładnie zlepić brzegi.
Gotować w osolonej wodzie ok. 2-3 min. od wypłynięcia.
Smacznego!
Asia mrozisz te pierożki? Do Wigilii jeszcze troszkę zostało... Ja często mrożę ruskie takie już ugotowane i przesuszone na talerzu. Później tylko na chwilkę do wody albo na patelnie i takie podsmażone.... Mniam :)
OdpowiedzUsuńSiaaska
Tak :-) Robię tak jak Ty. Czasami zamiast wrzuca c do wody, odgrzewam na parze :)
OdpowiedzUsuń