sobota, 3 grudnia 2011

Guacamole

Ta meksykańska pasta może być używana jako dip do nachos'ów, chipsów lub jako sos do tortilli






Składniki:


  • liście z 5 gałązek świeżej kolendry
  • 100g cebuli (można dać mniej, wtedy bardziej będzie czuć smak awokado)
  • 1 papryczka chilli (lub 1 łyżeczka zielonego sosu Tabasco) [ja daję tylko kawałeczek papryczki/ pół łyżeczki Tabasco, by nie było zbyt ostre]
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pomidor
  • 450g dojrzałych awokado bez pestek (2-3 sztuki)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 30g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli





Rozdrobnić kolendrę, dodać cebulę, czosnek, chilli i pomidora - rozdrobnić.

Awokado zmiksować z sokiem z cytryny, oliwą i solą, dodać wcześniej rozdrobnione warzywa.

Przechowywać w lodówce do momentu podania (by guacamole nie ściemniało, położyć pestkę z awokado na sosie).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz