niedziela, 11 grudnia 2011

Ciasto marchewkowe pod śmietankową pierzynką

Ciasto marchewkowe doskonale wpasuje się w świąteczny klimat - puszyste, pachnące cynamonem i pomarańczami...rozpływa się w ustach :)







Składniki:
  • 250g cukru
  • skórka ze sparzonej pomarańczy
  • 400g marchewki
  • 4 jajka
  • 240g oleju słonecznikowego
  • 250g mąki
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli



śmietankowa pierzynka:

  • 50g cukru pudru
  • 80g białej czekolady
  • 50g masła
  • 300g twarożku sernikowego
  • 30g świeżego soku z pomarańczy





Cukier zmielić wraz ze skórką pomarańczową:


Zetrzeć marchewkę.

Jajka ubić z cukrem pomarańczowym i olejem.

Dodać marchewkę, wymieszać.

Dodać pozostałe składniki na ciasto, delikatnie wymieszać, tak by wszystkie składniki połączyły się w jednolitą masę.

Przełożyć do wyłożonej papierem blachy (24x30cm), piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 30-35min. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło (po wbiciu powinien być suchy).

Wyciągnąć z piekarnika, pozostawić w blaszce 20min. Po tym czasie wyciągnąć z blachy i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Pokroić ciasto, posmarować polewą:



Polewa:

Zetrzeć czekoladę, dodać masło - roztopić.

Dodać twarożek, sok pomarańczowy i cukier - zmiksować.

Po posmarowaniu ciasta, posypać startą skórką z pomarańczy i włożyć na 20min. do lodówki:



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz