Składniki:
- 250g cukru
- skórka ze sparzonej pomarańczy
- 400g marchewki
- 4 jajka
- 240g oleju słonecznikowego
- 250g mąki
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
śmietankowa pierzynka:
- 50g cukru pudru
- 80g białej czekolady
- 50g masła
- 300g twarożku sernikowego
- 30g świeżego soku z pomarańczy
Cukier zmielić wraz ze skórką pomarańczową:
Zetrzeć marchewkę.
Jajka ubić z cukrem pomarańczowym i olejem.
Dodać marchewkę, wymieszać.
Dodać pozostałe składniki na ciasto, delikatnie wymieszać, tak by wszystkie składniki połączyły się w jednolitą masę.
Przełożyć do wyłożonej papierem blachy (24x30cm), piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 30-35min. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło (po wbiciu powinien być suchy).
Wyciągnąć z piekarnika, pozostawić w blaszce 20min. Po tym czasie wyciągnąć z blachy i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Pokroić ciasto, posmarować polewą:
Polewa:
Zetrzeć czekoladę, dodać masło - roztopić.
Dodać twarożek, sok pomarańczowy i cukier - zmiksować.
Po posmarowaniu ciasta, posypać startą skórką z pomarańczy i włożyć na 20min. do lodówki:
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz