sobota, 17 grudnia 2011

Chleb żytnio-pszenny z płatkami owsianymi

Szczypta zdrowia w pieczywku - pełnoziarnista mąka pszenna i żytnia w połączeniu ze zdrowymi składnikami... o zaletach płatków owsianych i siemienia lnianego chyba nie trzeba wspominać... ;)




Składniki:
  • 50g żyta
  • 100g pszenicy
  • 120g wody
  • 130g mleka lub kefiru
  • 50g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 350g mąki
  • 110g płatków owsianych
  • 30g siemienia lnianego
  • 30g słonecznika
Zrobić zaczyn z drożdży, wody, mleka i cukru.

Zmielić żyto i pszenicę.

Połączyć wszystkie składniki, wyrobić ciasto.

Przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia.

Przełożyć do keksówki, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.

Piec w temperaturze 230ºC przez 5 min. następnie zmniejszyć temperaturę do 200ºC i piec kolejne 25 min.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz