czwartek, 1 grudnia 2011

Wegetariańskie paszteciki

Siaasiulka, specjalnie dla Ciebie przepis na pyszne paszteciki - smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno - mogą stanowić przekąskę podawaną z dipami lub dodatek np. do barszczu :) Można je również zapiec w sosie pomidorowym.



Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki mieszanki świeżych ziół (pietruszka, koperek, tymianek)
  • 120g orzechów włoskich
  • 3 jajka
  • 150g sera feta
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 45g bułki tartej
  • 100g płatków owsianych
  • 600g gotowego ciasta francuskiego lub krucho-drożdżowego (ja przygotowuję ciasto sama - według tego przepisu.





Posiekać cebulkę, rozdrobnić orzechy i zioła.  

Dodać jajka, ser feta. sos sojowy, bułkę tartą i płatki owsiane - dokładnie wymieszać, tworząc jednolitą masę.


Pokroić ciasto na prostokąty o szer.  10cm. Układać farsz wzdłuż dłuższego boku, przeciwny bok posmarować roztrzepanym jajkiem.

Zwinąć w rulon zaczynają od boku z nadzieniem.  Obrócić tak, by zlepiony bok znajdował się od spodu. Pokroić na paszteciki o długości ok. 5cm. Każdy naciąć w poprzek, posmarować pozostałym jajkiem (można posypać sezamem)

Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez ok. 20min.

Smacznego!

2 komentarze: