niedziela, 18 grudnia 2011

Sznycle z pieprzem i sosem morelowym

Sznycle z pieprzem i sosem morelowym podawane ze smażonymi kopytkami to aromatyczne danie, które po raz pierwszy zaserwował mój Małżonek na rocznicę ślubu kilka lat temu. Połączenie pikantnej panierki z kolorowego pieprzu i delikatnej słodyczy moreli bardzo nam smakuje, dlatego potrawa wraca na nasz stół :D




Składniki:
sznycle:
  • 1 łyżka ziaren białego pieprzu + 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu (lub 2 łyżki kolorowego)
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 sznycle wieprzowe
  • 2 łyżki oleju
  • sól
sos morelowy:
  • 4 cebule
  • 1 puszka moreli (425ml)
  • 250g wywaru mięsnego
  • 100g śmietany
  • 1 łyżka słodkiej musztardy francuskiej
  • pieprz
kopytka:

  • 180g mąki
  • 500g ugotowanych mączystych ziemniaków
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli


sznycle:

Ziarna pieprzu i ziela angielskiego grubo utłuc




Wysypać przyprawy na talerz. Mięso opłukać, osuszyć i obtoczyć w przyprawach.




Na patelni rozgrzać olej. Kotlety podsmażyć na ostrym ogniu ok. 1 min. z każdej strony.
Zmniejszyć ogień i smażyć sznycle po ok. 2 min. z każdej strony. Doprawić solą, wyjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce.


sos:

Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki. Morele osączyć, zachować zalewę. 

Cebulę zeszklić na tłuszczu z mięsa:






Dodać wywar, zalewę, śmietanę i musztardę. Sos zagotować i doprawić:




Morele pokroić i podgrzać w sosie:




kopytka:

Ziemniaki zmielić, dodać mąkę i kaszę mannę - dokładnie wymieszać.

Dodać pozostałe składniki, wyrobić gładkie ciasto.

Na obficie posypanej mąką stolnicy uformować z ciasta 2-3 wałeczki, pokroić na ukośnie kawałki o długości ok. 2cm.

Gotować we wrzątku 3-4min. od momentu wypłynięcia.




Kopytka podsmażyć, podawać ze sznyclami i sosem.

Smacznego!

2 komentarze: