Składniki:
sznycle:
- 1 łyżka ziaren białego pieprzu + 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu (lub 2 łyżki kolorowego)
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 sznycle wieprzowe
- 2 łyżki oleju
- sól
sos morelowy:
- 4 cebule
- 1 puszka moreli (425ml)
- 250g wywaru mięsnego
- 100g śmietany
- 1 łyżka słodkiej musztardy francuskiej
- pieprz
kopytka:
- 180g mąki
- 500g ugotowanych mączystych ziemniaków
- 2 łyżki kaszy manny
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
sznycle:
Ziarna pieprzu i ziela angielskiego grubo utłuc
Wysypać przyprawy na talerz. Mięso opłukać, osuszyć i obtoczyć w przyprawach.
Wysypać przyprawy na talerz. Mięso opłukać, osuszyć i obtoczyć w przyprawach.
Na patelni rozgrzać olej. Kotlety podsmażyć na ostrym ogniu ok. 1 min. z każdej strony.
Zmniejszyć ogień i smażyć sznycle po ok. 2 min. z każdej strony. Doprawić solą, wyjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce.
sos:
Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki. Morele osączyć, zachować zalewę.
Cebulę zeszklić na tłuszczu z mięsa:
Dodać wywar, zalewę, śmietanę i musztardę. Sos zagotować i doprawić:
Dodać wywar, zalewę, śmietanę i musztardę. Sos zagotować i doprawić:
kopytka:
Ziemniaki zmielić, dodać mąkę i kaszę mannę - dokładnie wymieszać.
Dodać pozostałe składniki, wyrobić gładkie ciasto.
Na obficie posypanej mąką stolnicy uformować z ciasta 2-3 wałeczki, pokroić na ukośnie kawałki o długości ok. 2cm.
Gotować we wrzątku 3-4min. od momentu wypłynięcia.
Kopytka podsmażyć, podawać ze sznyclami i sosem.
Smacznego!
Ooooo tym razem coś pieprznego:))))
OdpowiedzUsuńW tamten weekend pierniczyłam, teraz popieprzę :)))))
OdpowiedzUsuń