Dziś pierwsza odsłona, czyli kapuściana wariacja nr. 1
Składniki:
- 60g cebuli
- 20g oliwy
- 150g marchewki
- kawałek selera
- kawałek pietruszki
- 200g kapusty włoskiej
- 1 ziemniak
- 1 liść laurowy
- 1 kostka bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka vegety
- 900g wody
- 100g śmietany
- 2 łyżki mączki ryżowej
- sól do smaku (niecała łyżeczka)
- szczypta pieprzy
- łyżka koperku
Drobno pokroić cebulkę i poddusić na oliwie (3min). Kapustę szatkujemy, pozostałe warzywa kroimy w kostkę.
Dodajemy wodę, liść, kostkę i łyżeczkę vegey. Gotować 18min.
Dodać śmietanę, mączkę ryżową, pieprz, sól - zagotować (1min)
Dodać posiekany koperek, wymieszać.
Smacznego!
Ps. Mączkę ryżową można zrobić samemu - po prostu zmielić ryż :) Świetnie nadaje się do zagęszczania zup i sosów, nie zmieniając smaku potrawy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz