Składniki:
ciasto:
- 100g mleka
- 30g drożdży
- 60g cukru
- 25g masła
- 2 żółtka
- 300g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
masa:
- 100g orzechów laskowych, włoskich i migdałów
- 250g maku
- 175g mleka
- 100g rodzynek
- 50g cukru
- 70g miodu
- 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
- 2 białka
- szczypta soli
Ciasto:
Z mleka, cukru i drożdży zrobić zaczyn, odstawić aż zacznie pracować.
Dodać masło, żółtka, mąkę, sól i aromat - wyrobić ciasto.
Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić do wyrośnięcia.
Masa:
Zmielić mak, dodać mleko rodzynki, cukier i miód - gotować mieszając (w temp. 90C) przez ok. 15 min.
Dodać do masy rozdrobnione orzechy i migdały. Następnie wlać aromat - wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Część piany odłożyć do wysmarowania ciasta, resztę dodać do masy i wymieszać metalową rózgą.
Przygotowanie rolady:
Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o grubości ok 5-6mm. Posmarować pianą z białek i masą makową.
Zwinąć jak roladę, owinąć luźno papierem do pieczenia, ułożyć na blaszce pozostawiając nieco luzu między roladami.
Pozostawić na chwilę do wyrośnięcia.
Wstawić do zimnego piekarnika, piec przez 50-60min. w temperaturze 180-190C.
Gorącego makowca posmarować lukrem, posypać płatkami migdałowymi:
Smacznego!
Czyżbyś nadrabiała zaległości piśmiennicze? .. ;) Rolada wygląda przepysznie:) Sama robiłaś masę makową?:)))
OdpowiedzUsuńTak, tak...trzeba nadrobić zaległości, bo tyle roboty, że nie ma kiedy taczki załadować :))
OdpowiedzUsuńMasę robiłam sama :-)
100g orzechów laskowych, włoskich i migdałów oznacza, ze z kazdego rodzaju orzechow po 100 gramm?
OdpowiedzUsuń100g razem - mieszanka :)
Usuń