poniedziałek, 26 grudnia 2011

Rolada makowa


Składniki:
ciasto:

  • 100g mleka
  • 30g drożdży
  • 60g cukru
  • 25g masła
  • 2 żółtka
  • 300g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
masa:
  • 100g orzechów laskowych, włoskich i migdałów
  • 250g maku
  • 175g mleka
  • 100g rodzynek
  • 50g cukru
  • 70g miodu
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 2 białka
  • szczypta soli
Ciasto:

Z mleka, cukru i drożdży zrobić zaczyn, odstawić aż zacznie pracować.

Dodać masło, żółtka, mąkę, sól i aromat - wyrobić ciasto.

Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić do wyrośnięcia.

Masa:

Zmielić mak, dodać mleko rodzynki, cukier i miód - gotować mieszając (w temp. 90C) przez ok. 15 min.

Dodać do masy rozdrobnione orzechy i migdały. Następnie wlać aromat - wymieszać i odstawić do ostygnięcia. 

Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Część piany odłożyć do wysmarowania ciasta, resztę dodać do masy i wymieszać metalową rózgą.

Przygotowanie rolady:

Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o grubości ok 5-6mm. Posmarować pianą z białek i masą makową.

Zwinąć jak roladę, owinąć luźno papierem do pieczenia, ułożyć na blaszce pozostawiając nieco luzu między roladami.



Pozostawić na chwilę do wyrośnięcia.

Wstawić do zimnego piekarnika, piec przez 50-60min. w temperaturze 180-190C.

Gorącego makowca posmarować lukrem, posypać płatkami migdałowymi:



Smacznego!

4 komentarze:

  1. Czyżbyś nadrabiała zaległości piśmiennicze? .. ;) Rolada wygląda przepysznie:) Sama robiłaś masę makową?:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, tak...trzeba nadrobić zaległości, bo tyle roboty, że nie ma kiedy taczki załadować :))
    Masę robiłam sama :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. 100g orzechów laskowych, włoskich i migdałów oznacza, ze z kazdego rodzaju orzechow po 100 gramm?

    OdpowiedzUsuń