niedziela, 4 grudnia 2011

Torcik orzechowy

Do dzisiejszego zestawu kulinarnego dorzucam torcik orzechowy, który właśnie 'się'  :)







Składniki:
  • 200g orzechów laskowych
  • 130g cukru pudru 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 1/2+1/8 l śmietany (27-36%)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • płatki czekolady, kakao do posypania



Zmielić orzechy laskowe



 wymieszać z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną.

Ubić pianę z białek z dodatkiem soli.

Wymieszać białka z pozostałymi składnikami. Wylać masę na papier do pieczenia (papier wycinamy do rozmiarów formy, w której będziemy układać torcik) - w zależności od wielkości jajek z 6 białek wyjdą trzy lub 4 płatki.



Upiec w piekarniku nagrzanym do 180ºC, aż nabiorą złocistego koloru (nie piec zbyt długo, ponieważ płatki przywierają do papieru)

Ostrożnie odkleić płatki od papieru (UWAGA! Będą twarde i łamliwe - zmiękną, gdy przełożymy śmietaną), pozostawić do ostygnięcia.

Ubić śmietanę z dodatkiem cukru i cukru waniliowego.

Włożyć 1 płatek do formy






Rozsmarować część bitej śmietany, przełożyć kolejnym płatkiem - kontynuować do skończenia składników (na wierzchu powinna być bita śmietana).


[czasami dodaję wiśnie z likieru lub inne owoce (układam je na pierwszym płatku) - dodają torcikowi koloru i bardziej bogatego smaku]





Posypać płatkami czekoladowymi i kakao, udekorować pozostałą śmietaną (1/8l), .






Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz