Składniki:
- 200g orzechów laskowych
- 130g cukru pudru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 6 białek
- szczypta soli
- 1/2+1/8 l śmietany (27-36%)
- 1 łyżka cukru
- 1 cukier waniliowy
- płatki czekolady, kakao do posypania
Zmielić orzechy laskowe
wymieszać z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną.
Ubić pianę z białek z dodatkiem soli.
Wymieszać białka z pozostałymi składnikami. Wylać masę na papier do pieczenia (papier wycinamy do rozmiarów formy, w której będziemy układać torcik) - w zależności od wielkości jajek z 6 białek wyjdą trzy lub 4 płatki.
Upiec w piekarniku nagrzanym do 180ºC, aż nabiorą złocistego koloru (nie piec zbyt długo, ponieważ płatki przywierają do papieru)
Ostrożnie odkleić płatki od papieru (UWAGA! Będą twarde i łamliwe - zmiękną, gdy przełożymy śmietaną), pozostawić do ostygnięcia.
Ubić śmietanę z dodatkiem cukru i cukru waniliowego.
Włożyć 1 płatek do formy
Rozsmarować część bitej śmietany, przełożyć kolejnym płatkiem - kontynuować do skończenia składników (na wierzchu powinna być bita śmietana).
[czasami dodaję wiśnie z likieru lub inne owoce (układam je na pierwszym płatku) - dodają torcikowi koloru i bardziej bogatego smaku]
Rozsmarować część bitej śmietany, przełożyć kolejnym płatkiem - kontynuować do skończenia składników (na wierzchu powinna być bita śmietana).
[czasami dodaję wiśnie z likieru lub inne owoce (układam je na pierwszym płatku) - dodają torcikowi koloru i bardziej bogatego smaku]
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz