Składniki:
- 100g pszenicy
- 1/2 łyżeczki kminku
- 40g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 250g wody
- 400g mąki
- 20g oliwy
- 1 łyżeczka soli
Zmielić pszenicę i kminek - odstawić.
Zrobić zaczyn z drożdży, cukru i wody.
Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto.
Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na ok. 20min.
Uformować bułeczki (9-10 sztuk), posmarować roztrzepanym żółtkiem lub mlekiem, posypać makiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez 15-20min (do zarumienienia)
[moje własnie idą do pieca, więc fotka finalna za chwilkę :)]
[moje własnie idą do pieca, więc fotka finalna za chwilkę :)]
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz