czwartek, 1 grudnia 2011

Bułki grahamki




Składniki:

  • 100g pszenicy
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 40g drożdży 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250g wody
  • 400g mąki
  • 20g oliwy
  • 1 łyżeczka soli



Zmielić pszenicę i kminek - odstawić.

Zrobić zaczyn z drożdży, cukru i wody.

Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto.


Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na ok. 20min.


Uformować bułeczki (9-10 sztuk), posmarować roztrzepanym żółtkiem lub mlekiem, posypać makiem. 



Odstawić na 15 min. do wyrośnięcia





Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez 15-20min (do zarumienienia) 


[moje własnie idą do pieca, więc fotka finalna za chwilkę :)]


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz