Pora kontynuować podróże... te małe i te duże... :D Z wczorajszej wyprawy do Meksyku, przenosimy się do Grecji - Mussaka zagości dziś na stole :)
Składniki:
mięso mielone:
sos mornay
Składniki:
- 85g parmezanu
- 300g bakłażanów
- 300g ziemniaków
- 10g oliwy
- 1/4 łyżeczki soli
mięso mielone:
- 50g cebuli
- 15g oliwy
- 350g mielonej wołowiny (lub jagnięciny)
- 75g wina czerwonego
- 200g krojonych pomidorów z puszki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1-2 goździki mielone
- 1/2 łyżeczki cynamonu
sos mornay
- 30g masła
- 40g mąki pszennej
- 500g mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 1 jajko
Bakłażana pokroić w plasterki (1cm)
Moczyć przez godzinę w wodzie z dodatkiem 2 łyżeczek soli.
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry (1cm).
Bakłażana odsączyć między dwoma papierowymi ręcznikami. Ułożyć bakłażana na blaszce do pieczenia, skropić oliwą.
Ziemniaki wymieszać z 20g oliwy i 1/2 łyżeczki soli, rozłożyć na blaszce do pieczenia.
Piec jednocześnie bakłażana i ziemniaki w piekarniku nagrzanym do 250ºC przez 15min
[ziemniaki i bakłażana można również ugotować na parze]
przygotowanie mięsa:
Pokroić cebulę, poddusić na oliwie (4min). Dodać mięso, wymieszać, dusić 5 min.
Dodać wino, pomidory z puszki, sól, pieprz, goździki i cynamon - gotować 25min
przygotowanie mussaki:
Przygotować naczynie żaroodporne (25x25) - ja używam mniejszych foremek do zapiekanek, ponieważ łatwiej się serwuje:
Równomiernie rozłożyć ziemniaki, posypać odrobiną parmezanu:
Dodać połowę masy mięsnej:
Rozłożyć bakłażany:
Posypać odrobiną parmezanu, wyłożyć pozostałe mięso:
sos mornay
Roztopić 30g masła, dodać mąkę, chwilę gotować stale mieszając.
Dodać mleko, sól, pieprz i gałkę muszkatołową - gotować 12min.
Dodać jajko i parmezan (20g) - zagotować stale mieszając.
Gładki sosem polać mussakę:
Zapiec w piekarniku w temp. 180ºC przez 40-50min.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz